DRAMA NA GRANICI

Sigurnosni incident u Izraelu: Vojska pozvala građane da ostanu u domovima i u blizini skloništa

Incident u Manari, kibucu na sjeveru Izraela, u blizini Plave linije koje nadzire UN, još nije završen, objavila je vojska
 Jack Guez/AFP

Izraelska vojska izvijestila je u utorak o "sigurnosnom" incidentu na granici s Libanonom, naloživši stanovnicima da ostanu u svojim domovima.

Incident u Manari, kibucu na sjeveru Izraela, u blizini Plave linije koju nadziru Ujedinjeni narodi, još nije završen, objavila je izraelska vojska u priopćenju, ne navodeći detalje o prirodi incidenta.

"Blokirano je više cesta na tom području. Zabranjene su sve aktivnosti na otvorenom, uključujući poljoprivredne radove", dodaje se u priopćenju.

"Pozivaju se građani da ostanu u svojim domovima i u blizini skloništa, spremni u kratkom roku potražiti zaklon", poručuju iz izraelske vojske.

Informacija o incidentu nadovezuje se na objavu libanonskog Hezbollaha od prošlog vikenda o obaranju izraelskog drona iznad Plave linije koju nadziru Ujedinjeni narodi.

U rujnu prošle godine Hezbollah je najavio da će oboriti sve izraelske dronove iznad Libanona, nakon incidenta u kojem su dva drona natovarena eksplozivom pokušala napasti njegovo uporište na jugu Bejruta.

Izrael pak optužuje Hezbollah da gomila oružje na granici radi pripreme za novi rat.

Libanon i Izrael tehnički su još u ratu a zadaća je UN-ove postrojbe UNIFIL nadzor primirja i povlačenja Izraela iz demilitarizirane zone na granici. Oformljen je 1978. godine, broji ukupno 10.500 vojnika i koordinira aktivnosti s libanonskom vojskom.

Libanon je odbio izraelske prijedloge o reformi UNFIL-a uoči glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o obnovi njezina mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:56