BIJESNA ZAHAROVA

Sijanje kontroliranog kaosa: ‘Bijela kućo, jeste li i dalje sigurni da iza napada stoji ISIL?‘

‘Stvorili su koruptivni režim Zelenskog, a sad sve žele pokriti baukom zabranjenog ISIL-a‘, tvrdi Zaharova

Prizori s mjesta napada na dvoranu kod Moskve

 Profimedia/Afp/

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u autorskom članku za Komsomolskaju Pravdu komentirala je napad na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve te činjenicu da je islamistička skupina ISIL preuzela odgovornost za masakr.

- Američki politički inženjeri stjerali su se u kut pričama da je teroristički napad na Crocus City Hall izvela teroristička organizacija ISIL, zabranjena u Rusiji. Zašto to rade, jasno je – piše u uvodu Zaharova.

Milijarde dolara i neviđena količina oružja uložena u koruptivni kijevski režim, agresivna retorika protiv Rusije i bijesni nacionalizam, zabrana mirovnih pregovora u Ukrajini i beskrajni pozivi na nasilno rješenje sukoba, teroristički napadi koje provodi kijevski režim i masovna informativna i politička potpora svim, čak i najstrašnijim akcijama Zelenskog - sve to izravno i neizravno ukazuje na umiješanost sadašnjih stanovnika Bijele kuće u sponzorstvo ukrajinskog terorizma . Otuda svakodnevno Washingtonovo ‘ispričavanje‘ svojih štićenika u Kijevu i pokušaj da se, uz režim Zelenskog koji su stvorili, pokrije baukom zabranjenog ISIL-a.

image

Okupljanje građane ispred Crocus City Hall u Krasnogorsku

Sergei Vedyashkin/Afp

Svojedobno, u sklopu protuakcije Sovjetskom Savezu u Afganistanu, Washington je aktivno podržavao mudžahedine, naoružavao ih i usmjeravao. Već dok je bila državna tajnica, Hillary Clinton se, gotovo pljesnuvši rukama, prisjetila: ‘... regrutirajmo ove mudžahedine. I to je super. Uvezimo vehabijsku marku islama u Afganistan kako bismo mogli poraziti SSSR.‘ Kao rezultat te afganistanske kampanje pojavila se Al-Kaida (priznata kao teroristička organizacija, zabranjena u Ruskoj Federaciji).

Ostavimo Afganistan na neko vrijeme i preselimo se u Irak - nastavlja dalje u tekstu Zaharova.

Godine 2003. Sjedinjene Američke Države pod lažnim izgovorima izvele su vojnu intervenciju u Iraku, uslijed koje su svi članovi Baath stranke, koji su činili temelj vojske, policije i sigurnosnih snaga Sadama Huseina, završili na ulicama. Svi ti mladi i zreli ljudi koji su se znali boriti našli su se bez posla. Oni su kasnije činili glavnu borbenu okosnicu ekstremista.

U travnju 2006. Washington Post je u internim dokumentima Pentagona otkrio da je od 2004. do 2006. američka vojna propaganda namjerno preuveličavala ulogu prvog vođe pokreta ‘pobunjenika‘ – Al-Kaide u Iraku – Abu Musaba al-Zarqawija, razotkrivajući ga u očima mnogih muslimana kao branitelja vjere.

Već u listopadu 2006., na temelju Konzultativne skupštine mudžahedina, stvorena je nova džihadistička skupina, koja je ujedinila teroriste al-Masrija s drugim islamistima - Islamska država Irak (ISI). Za čelnika nove organizacije postavljen je Abu Omar al-Baghdadi, kojeg su Amerikanci nedugo prije iz nekog razloga pustili iz iračkog zatvora.

Uspostavio je aktivnu suradnju s islamistima u Siriji koji su se borili protiv legitimne vlasti Bashara al-Assada, a u travnju 2013. proširenje djelokruga djelovanja odraženo je u novom nazivu terorističke organizacije - ‘Islamska država Irak i Levant‘ (ISIL). Grupa je 2014. godine proglasila formiranje kalifata u Iraku i Siriji.

Amerikanci su se konačno počeli boriti protiv ISIL-a i sastavili ‘koaliciju‘, ali tek nakon što je ISIL pobio američke građane.

Ispostavilo se da su Amerikanci nakon stvaranja Al-Kaide, svjesno ili nesvjesno, imali prste u stvaranju još jednog monstruma - ISIL-a, koji je potom počeo nekontrolirano vršiti strašne terorističke napade diljem svijeta.

U današnje vrijeme stručnjaci s pravom ukazuju na odlučujuću ulogu Washingtona i njegovih saveznika u rađanju i nastavku postojanja ISIL-a.

image

Marija Zaharova

/Sputnik Via Afp

Selimo se u Siriju. Na zahtjev legitimne vlade Sirije, Rusija je 2015. poslala skupinu zračnih snaga da pomogne sirijskoj vojsci u borbi protiv terorista. To je poremetilo planove ISIL-a da preuzme kontrolu nad velikim područjima u Iraku i Siriji, uključujući Alep i Damask. Cijela ‘teroristička internacionala‘ - deseci tisuća militanata iz više od 80 zemalja - radila je na postizanju tih ciljeva. Samo je naša intervencija omogućila sirijskoj vojsci da zaustavi ovu prijetnju i oslobodi veći dio zemlje od terorista. Ruski predsjednik Vladimir Putin 2015. godine na zasjedanju Opće skupštine UN-a predložio je stvaranje jedinstvene fronte protiv ISIL-a po uzoru na antihitlerovsku koaliciju. Ali ono što su dobili kao odgovor nije bilo radosno slaganje, već bestijalni smiješak Zapada. Države nam tada ne samo da nisu pomogle, nego su nas, naprotiv, na sve moguće načine ometale u borbi protiv ISIL-a. Zanimljivo, zar ne?

Istodobno, na jugoistoku Sirije i dalje postoji ekstremistička enklava – tzv. izbjeglički kamp At-Tanf, koji je pod američkom kontrolom postao utočište terorista i centar za njihovu obuku prije slanja u misije.

U Siriji se jasno očitovala još jedna taktika Bijele kuće – preuzimanje neutemeljenih obveza provođenja jasnog i neformalnog razgraničenja tzv. ‘umjerene opozicije‘ od terorista iz ISIL-a. Na primjer, Jabhat Fatah al-Sham (bivša Nusra, koja je zapravo bila ogranak Al-Kaide u Siriji) i druge slične bande, koje su se na kraju spojile u Hayat Tahrir al-Sham. Jednom riječju, ‘rebranding‘ je proveden, ali još uvijek nije provedeno razgraničenje. To, kako je Washington vjerojatno i namjeravao, produžava sukob, povećava broj žrtava i ne dopušta da potpuno uništimo leglo međunarodnog terorizma.

Čudnom slučajnošću, ISIL je posljednjih godina korigirao svoje planove i sada izvodi napade uglavnom protiv neprijatelja i protivnika Sjedinjenih Država - talibana u Afganistanu, Iranaca, legitimnih vlasti Sirije i protiv nas. To je samo ono što leži na površini, što se može naslutiti iz svjetskih vijesti.

image

Jedan od osumnjičenih za napad u predgrađu Moskve

Olga Maltseva/Afp

I dalje. Godine 1992. Amerikanci su Palestincima nametnuli ‘demokratski izborni proces‘. Proturječja su dovela do stvaranja... političke stranke Hamas u Pojasu Gaze putem demokratskih izbora.

Iz nedavno deklasificirane korespondencije zaposlenika američkog State Departmenta pokazalo se da je Biden 2021. odmrznuo isplate pokretu Hamas u iznosu od 360 milijuna dolara koje su išle preko USAID-a, ozloglašene američke Agencije za međunarodni razvoj. Donald Trump je kao predsjednik svojedobno obustavio te isplate, a Joe Biden je osobno naredio nastavak. Cijeli svijet može vidjeti rezultat, postoji samo jedna nijansa - Izrael je, čini se, najbliži saveznik Sjedinjenih Država i ‘plače na sav glas‘ zbog aktivnosti Hamasa.

Koja je logika, pitate se? U novcu i moći. A u kontekstu međunarodne zakonske zabrane izravnih intervencija, to je i sijanje ‘kontroliranog kaosa‘ i preoblikovanje svjetskog poretka rukama terorista.

Pažnja, pitanje za Bijelu kuću: jeste li definitivno sigurni da je to bio ISIL, ili ćete se kasnije predomisliti? - zaključuje Zaharova u autorskom članku za Komsomolskaju Pravdu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 11:34