DRUGA STRANA PRIČE

Šikaniranje, šovinizam, karantena na ‘neodređeno‘, prijetnje: Britanci u Tirolu zbog novog soja korone prošli pakao

‘Kada idemo van držimo se po strani jer se osjećamo kao da će nas kamenovati‘, žale se
Ilustrativna fotografija
 Barbara Gindl/Apa/Afp

Britanski instruktori skijanja, pohađatelji tečaja za instruktore skijanja i vlasnik škole skijanja Snow Academy Jochberg Lois Reichholf u gradiću Jochbergu nedaleko od austrijskog Kitzbühela progovorili su o tome kako se lokalno stanovništvo ophodilo prema njima kada je u Jochbergu početkom godine registrirano žarište zaraznije varijante koronavirusa, piše The Telegraph.

Nakon otkrića nove varijante koronavirusa, pohađatelje tečaja šikaniralo je lokalno stanovništvo, našli su se na meti kritika svjetskih medija, a određena im je i karantena 'na neodređeno'. Reichholf tvrdi da je primio prijetnje smrću.

Pohađatelji tečaja, koji su s instruktorima skijanja bili smješteni u trima kućama za osoblje u Jochbergu te koji su u istima odrađivali karantenu nakon što su se koronavirusom zarazili na tlu Austrije, postali su zatočenici istih nakon, ispostavit će se naknadno, niza lažnih optužbi.

Priča je počela kada je 3. siječnja 2021. jedna pohađateljica tečaja iz Akademije za instruktore skijanja Austrije (SIA) tijekom posljednjeg treninga prije instruktorskog ispita primila vijest da je pozitivna na koronavirus. Prema epidemiološkim mjerama i austrijskim zakonima, drugi pohađatelji tečaja i svi oni koji su s njome dijelili smještaj u jednoj od kuća za osoblje, među kojima su bili i svi instruktori skijanja Škole skijanja Snow Academy Jochberg, testirani su na koronavirus.

Od 18 osoba koje su dijelile smještaj, 17 ih je bilo pozitivno na koronu. Lokalne su ih vlasti o tome obavijestile te im odredile 10-dnevnu karantenu. Ukupno 27 osoba koje su boravile u druge dvije kuće za osoblje, među kojima su bili i pohađatelji tečaja i instruktori, nisu se zarazile koronom.

Pod prismotrom

Pohađatelji tečaja koji se koronom jesu zarazili, u Austriju - točnije u sjedište SIA-e u gradu Kaprunu - stigli su između listopada i početka studenog 2020. godine. Po dolasku su podvrgnuti PCR testu pa su potom započeli s tečajem. Direktor SIA-e Paul Simpson pohađatelje je prijavio kao turiste, a tečaj je trebao trajati šest tjedana. Tečaj je, međutim, 3. studenog naglo prekinut jer je Austrija zabranila dolazak stranaca u svoje turističke resorte.

Snow Academy Jochberg (SAJ), koji svake sezone zapošljava između 40 i 50 instruktora, uzeo si je 35 pohađatelja SIA-jinih tečajeva i prijavio ih kao privremene žitelje Jochberga, a sve kako bi mogli lokalnu djecu učiti skijati. Plan je bio da im se u siječnju uruče diplome instruktora.

"Prošlog sam ljeta morao isplanirati koliko ću instruktora imati u sezoni, a vlasti su stalno govorile da će se resorti otvoriti, no kasnije su se predomišljale. Nisam imao izbora, morao sam zaposliti još osoblja. Sa SIA-om sam surađivao više godina jer su njihovi tečajevi specijalizirani. Inače njihova obuka završi sredinom prosinca te tada mogu početi raditi kod nas. No, kada se ispostavilo da neće moći završiti svoj tečaj kao turisti u Kaprunu, kako su prijavljeni, svejedno sam ih mogao zaposliti jer zakon pokrajine Tirol kaže da djecu mogu podučavati i kao samo pohađatelji tečaja. Ispite su trebali položiti u siječnju, rekao je Reichholf.

Policija je svakog dana provjeravala drže li se zaraženi karantene, što je u Austriji normalno, a lokalna im je trgovina svakog dana dostavljala namirnice.

Situacija se, međutim, nakon toga ubrzo promijenila, a život britanskih instruktora skijanja postao je pravi pakao, piše The Telegraph.

Istraga

Činjenica da su Britanci bili pozitivni na koronavirus dovela je do istrage Austrijske agencije za zdravstvo i sigurnost hrane (AGES), koja se zabrinula da je u Austriju stigla nova, tzv. britanska varijanta koronavirusa, koja je u prosincu 2020. otkrivena u engleskom gradu Kentu, a nosi oznaku B117.

"Zazvonio je alarm. Većina nas bili su Britanci, no među nama je bilo i Iraca, Estonaca, Nizozemaca i Španjolaca. (Novinska agencija) Reuters napisala je, međutim, da se u Tirolu među britanskim instruktorima skijanja pojavio covid klaster", rekao je instruktor Mick Ledger, koji je zajedno sa svojom suprugom Becci bio među 17 osoba koje su bili pozitivne na koronavirus. "AGES je stigao 11. siječnja, a austrijski su mediji odmah izvijestili da se sumnja na britansku varijantu, unatoč tome što tada testovi varijante još bili napravljeni te unatoč tome što je većina Britanaca iz te kuće u Austriju stigla u listopadu 2020. godine. Oni koji su stigli početkom prosinca, mjesec dana prije ovoga, testirani su po dolasku i bili su negativni."

AGES je u drugoj kući za osoblje, u kojoj je boravilo devet osoba, testiranjem pronašao još dvije zaražene osobe, kojima je potom određena 10-dnevna karantena. Kako bi se osiguralo da se virus nije proširio, tisuću stanovnika Jochberga, mjesta koje ima ukupno oko 1.500 stanovnika, na koronavirus je testirano 14. i 15. siječnja. Tek dvije osobe od 1.000 testiranih bile su pozitivne na virus. Klaster o kojem se pisalo stavljen je pod kontrolu.

"Britanski je tabloid tada objavio priču da smo svaki dan tulumarili, da su se sve tri kuće međusobno družile. To je bila čista laž", rekao je Ledger. "Jedina osoba koja je došla u tu kuću bio je vodoinstalater koji je došao popraviti bojler. To je kuća za osoblje sa zajedničkom kuhinjom i toaletom. To nije kuća za tulume. Ta ja imam 59 godina, a moja Becci 54!"

Kuću je okružila austrijska kriminalistička policija, novinari i fotografi. Kriminalistička policija, inače zadužena za rješavanje ozbiljnijih slučajeva poput ubojstava ili prevara, poslana je da istraži tvrdnje iz medija.

Moždani udar

Ledger je rekao da je situacija u kojoj su se našli oni koji su se nalazili u kući bila toliko stresna da su zastore na prozorima držali spuštenima. "Austrijska televizijska postaja dva je dana bila ispred kuće. Fotografirali su nas, gledali i radili prijenose uživo. Krim policija nas je intervjuirala 16. i 17. siječnja. Nije pronašla ništa. Nitko iz kuće, koliko (Becci i ja) znamo, nije razgovarao s medijima", dodao je.

Unatoč tome što policijska istraga nije utvrdila nikakve propuste i prekršaje, AGES je naredio da se obje kuće imaju staviti u karantenu "neodređenog" trajanja. Jedan od instruktora koji je bio u karanteni, a koji je htio ostati anoniman, rekao je da je 19. siječnja nazvao britansku ambasadu u Austriji te da je djelatnicima rekao da se osjeća "zatočeno" i "ugroženo". Karantena koja je vrijedila u obje kuće istog je dana ukinuta.

Becci Ledger je zbog pritiska kojem je bila izložena, neaktivnosti zbog karantene i nuspojava od covida-19 doživjela manji moždani udar te je dva tjedna provela u bolnici.

"Bilo je toliko ružno, od strane lokalaca, policije i političara. Bilo je šovinizma jer smo Britanci. Svi koji žive ovdje boje se britanske varijante koronavirusa i to je situaciju otjeralo preko ruba. Becci više nije u bolnici, oporavlja se. No, ružnoća nije nestala. Nikada ne idemo van u grupama, a kada idemo van držimo se po strani jer se osjećamo kao da će nas kamenovati", rekao je Mick Ledger.

Unatoč svemu, Ledger kaže da mu je drago što je zaglavio u grupnom domu u planinama. "Bolje je to nego da smo sami u svome domu u Cornwallu", dodao je.

"Slijedili smo zakon i pohvaljeni smo jer smo zajedno s vlastima suzbili širenje virusa, no onda nas je udarila oluja medijskih napisa iz cijelog svijeta", rekao je Reichholf. "Moju su tvrtku istražile sve austrijske institucije - krim policija, financijska policija, pogledali su nas iz svih kuteva, unutra i van. Svaki instruktor, svi susjedi. Novine koje su napisale taj štetan članak nikada nisu provjerile činjenice. Ti se 'tulumi' nikada nisu dogodili. Lažne vijesti mogu uništiti nečiji život, a ovo je bio najgori tjedan u mom životu." (Priredio Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:10