MARIJA KOLAK

‘Silno sam počašćena što me Papa izabrao, pretpostavljam zašto mu je Marx predložio baš mene‘

Veseli me što ću moći biti od koristi u radu Svetog Oca, kaže gospođa Kolak i dodaje kako nema posebnih veza s Crkvom u Hrvatskoj
Marija Kolak
 Die Hoffotografen Gmbh Berlin

Hrvatica s adresom u Berlinu Marija Kolak jedna je od šest žena koje su imenovane u Vijeće za ekonomiju Vatikana, tijelo koje nadzire vatikanske financije.

Gospođa Kolak je rođena u Đakovu 1970. godine, a u Berlin se preselila u najranijoj dobi te je ondje već išla u vrtić. U Berlinu je završila školovanje, ondje se i udala, suprug s kojima ima troje djece je Hrvat, iz Hercegovine, iz Roškog polja, gdje redovito provode dio svog godišnjeg odmora. A ostalo vrijeme jedre po, kako je rekla, “prekrasnom Jadranu”. Imaju troje djece i žive u Berlinu.

- Prvi sam posao dobila u Berliner Volksbank, gdje sam obavljala brojne upravljačke funkcije i postala 2016. članicom upravnog odbora. Te sam godine završila napredni program managementa na Harvard Business School Executive Education.

U 2018. sam prešla u Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken (BVR), gdje sam i sada. I ovdje sam preuzela položaj predsjednice - kaže.

image
Marija Kolak
Die Hoffotografen Gmbh Berlin

Pojasnila nam je da je BVR nacionalna udruga njemačkih kooperativnih banaka te da djeluje kao krovna organizacija za njemački kooperativni bankarski sektor. Udruga broji 841 članicu. Prošle je godine konsolidirani profit nakon oporezivanja iznosio 7 milijardi eura. Kooperativni bankarski model je kod nas ranije bio poznat kao zadružno bankarstvo. Riječ je mreži financijskih institucija na lokalnoj razini i u udaljenim dijelovima kontinenta, kako tumači Europska udruga kooperativnih banaka (EACB). Za razliku od banaka i drugih kapitalskih financijskih institucija, uzajamne-kooperativne štedne depozitne institucije u vlasništvu su i njima upravljaju osobe koje i koriste njihove usluge - njihovi članovi.

Najčešće se definiraju kao financijske institucije čija je osnovna zadaća promocija štednje među članovima, prikupljanjem njihove štednje i odobravanjem kredita po pravednim kamatnim stopama. Upravo zbog toga, osim ekonomskog, ove institucije imaju veliko socijalno značenje.

Papini savjetnici

Gospođa Kolak je na čelu tog velikog i moćnog financijskog tijela i zadužena je, kako nam kaže, za “zastupanje interesa BVR na nacionalnom i međunarodnom planu”.

Tu je zatim koordinacija i razvoj zajedničke strategije unutar mreže, savjetovanje i podrška našim članicama kad je riječ o pravnim, poreznim i pitanjima poslovnog upravljanja.

- Imamo i svoj ured za vezu koji usklađuje aktivnosti u Berlinu i Bruxellesu. Znate da je nakon prošle globalne krize financijskog tržišta uslijedila promjena pravila u financijskom sektoru i mi ih sve moramo implementirati. Određene zabrinutosti naših članica prosljeđujemo njemačkoj vladi na razmatranje, ali jednako tako i Bruxellesu, dajući iscrpna tumačenja, vezana uz praksu, što mislimo da bi trebalo promijeniti, dodati, napraviti.

U svemu tome stvaramo saveze s partnerima u Njemačkoj i izvan nje. Aktivni smo član EACB (Hrvatska nema niti jednu članicu). Iznimno mi je drago što BVR trenutačno upravlja najstarijom njemačkom institucijom za jamstvo depozita, Sicherungseinrichtung der genossenschaftlichen FinanzGruppe - kaže.

Kad je riječ o novom imenovanju, gospođa Kolak je iznimno zahvalna što je i ona među šest žena, uz još jednu iz Njemačke, koje će biti dijelom 15-članog Vijeća za ekonomiju Vatikana. Dosad su članovi Vijeća bili isključivo muškarci. Na čelu vijeća uvijek je kardinal, a preostalih 14 mjesta u jednakom je omjeru podijeljeno među svećenicima i laicima. Od sedam laičkih mjesta, Papa je ovaj put odlučio na njih šest imenovati žene.

Redovita na misi

- Ne mogu točno odgovoriti zašto je baš mene za tu poziciju predložio kardinal Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i Freisinga, mogu samo pretpostaviti da je to zbog mog bankarskog i financijskog iskustva - kaže.

Pitali smo je kako doživljava kardinala Marxa, koji je do proljeća ove godine obnašao dužnost predsjednika Njemačke biskupske konferencije, a u javnosti se više puta zalagao za veću ulogu žena unutar Katoličke crkve.

- Riječ je o svećeniku vrlo otvorenog duha, promišljenom, ugodnom za razgovor - rekla je dodajući kako se veseli što će moći “biti od koristi u radu Svetog Oca. Izuzetno cijenim rad pape Franje koji je preuzeo misiju svetog Franje i silno sam počašćena što je upravo mene izabrao u Vijeće”.

image
kardinal Reinhard Marx
Thomas Lohnes/Getty Images

Gospođa Kolak smatra da je vrlo važno u ovom dobu okrenuti se prema onima koji nemaju, koji su gladni, koji su potrebiti, kojima treba pomoći.

- Njegov me rad na tom području inspirira i učinit ću sve da mu pomognem u tom cilju - rekla je za Jutarnji list.
Kad je riječ o obvezama u Vijeću za ekonomiju, gospođa Kolak smatra da je potrebno prvo se sastati, a zatim početi s pregledom relevantnih zadataka i pitanja.

- Posebno ću se angažirati u financijskim pitanjima - rekla je.

Gospođa Kolak nema posebnih veza s Crkvom u Hrvatskoj, navodi kako redovito ide na svetu misu kad je ovdje, ali zato održava vrlo bliske veze s Hrvatskom katoličkom misijom u Berlinu, gdje je redovna članica, ali samo kao vjernica.

- Ondje sam pjevala u crkvenom zboru, a i sada, kada zatreba, zasviram.

“Koji instrument svirate?”

- Klavir pa ako se tijekom mise ili nekom drugom prigodom ukaže potreba, ja sjednem i sviram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:46