‘NOVA AMERIKA‘

Silovana djevojčica (10) prisiljena pobjeći iz svoje države kako bi mogla pobaciti

Republikanske udruge razmatraju zakone koji bi mogli spriječiti trudnice da traže pobačaj izvan granica svojih matičnih država

Ilustracija

 Nicolas Tucat/Afp

Maloljetna djevojčica, desetogodišnjakinja koja je ostala trudna nakon silovanja, nije više imala pravo na pobačaj u američkoj saveznoj državi Ohio te je morala s obitelji prijeći državnu granicu kako bi joj liječnici u susjednoj Indiani pružili tu uslugu. Jeziva je to ilustracija "nove Amerike" nakon presude Vrhovnog suda koja je ukinula univerzalno pravo na pobačaj, koja je još gora zbog činjenice da će u vrlo bliskoj budućnosti pobačaj biti zabranjen i u Indiani.

Ohio je jedna od desetak saveznih država koje su bile spremne na presudu Vrhovnog suda - imale su takozvane "okidač-zakone", donesene tako da stupaju na snagu čim Vrhovni sud sruši presedan slučaja Roe protiv Wadea, pola stoljeća stare presude koja je jamčila pravo na pobačaj u svim saveznim državama.

Zakon u Ohiou jedan je od takozvanih "zakona otkucaja srca", koji zabranjuje pobačaj čim se pojavi srčana aktivnost kod fetusa, u pravilu oko šestog tjedna trudnoće. Radi se o vremenskom periodu unutar kojeg većina žena niti ne zna da je trudna. Ohio dopušta iznimke od tog ograničenja samo u slučajevima kada je život majke u izravnoj opasnosti, no ne dopušta iznimke u slučajevima silovanja ili incesta.

Ginekologinja iz Indiane Caitlin Bernard ispričala je lokalnim medijima kako je dobila poziv od kolege iz Ohija, liječnika specijaliziranog za zlostavljanu djecu, koji joj je rekao da ima pacijenticu desetogodišnju žrtvu silovanja koja je trudna šest tjedana i tri dana te kao takva nema pravo na legalan pobačaj u svojoj saveznoj državi. Doktorica Bernard primila je djevojčicu, a s medijima je razgovarala zbog straha da će i Indiana uskoro donijeti svoj zakon koji bi slično ograničio pobačaj. "Teško je zamisliti da za samo par kratkih tjedana više nećemo moći pružati takvu skrb", izjavila je za Columbus Dispatch.

Državna skupština Indiane zakazala je izvanrednu sjednicu kasnije ovog mjeseca, na kojoj se očekuje da će republikanska većina predložiti i donijeti zakon po uzoru na druge republikanske države. U međuvremenu, klinike koje još obavljaju pobačaje u Indiani prijavljuju znatan broj slučajeva koji im dolaze iz susjednih saveznih država, gdje su pobačaji već ilegalni.

Ovaj će se slučaj gotovo sigurno povlačiti kao zoran primjer štete koju mogu prouzročiti zakoni o zabrani i ograničavanju pobačaja, a već sada nailazi na glasnu osudu na društvenim mrežama, gdje su brojni komentatori današnju Ameriku usporedili s Islamskom Republikom Iran ili s izmišljenom državom Gilead iz "Sluškinjine priče".

Cijela bi priča mogla uskoro skrenuti još više u smjeru distopije, kako republikanske udruge protiv pobačaja razmatraju zakone koji bi efektivno mogli spriječiti trudnice da traže pobačaj izvan granica svojih matičnih država.

Konzervativna pravna udruga Thomas More Society izrađuje nacrt zakona koji bi mogle preuzeti savezne države koje zabranjuju pobačaj, a koji bi omogućio privatnim građanima da tuže osobe koje pomognu građaninu njihove države u obavljanju pobačaja izvan nje. Radi se o strategiji inspiriranoj teksaškom zabranom pobačaja, u kojoj savezna država sama ne kažnjava izvođenje pobačaja, nego provedbu zakona prebacuje u ruke privatnih građana. Time se znatno kompliciraju pokušaji obaranja zakona pred sudovima, jer njegovi protivnici ne mogu tužiti državu ili njezine zaposlenike - uobičajen način za postizanje privremene ili trajne zabrane provedbe zakona koji se kose s državnim ili saveznim ustavima. Brojne klinike i liječnici koji izvode pobačaje stoga već strahuju od potencijalnih tužbi u slučaju pacijentica iz Teksasa, jer bi mogli biti tuženi za goleme novčane iznose i godinama se povlačiti po sudovima.

"Samo zato što ste prešli državnu granicu, ne znači da ste pobjegli od nadležnosti svoje države", zaprijetio je Peter Breen, potpredsjednik i pravni stručnjak Thomas More Societyja. "Prelazak granice nije karta za slobodan pobačaj!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:16