OPASNI APSURDI

Silovao dvije žene, no ‘kažnjen‘ je odlaskom u ženski zatvor: ‘Ovo je katastrofa, gdje je kraj?!‘

Zbog kontroverze oko slanja transrodne seksualne prijestupnice Isle Bryson u ženski zatvor, škotska premijerka je u neugodnoj situaciji

Adam Graham kao muškarac i nakon što se počeo izjašnjavati kao žena pod imenom Isla Bryson

 Profimedia/Škotska policija

Kad je Isla Bryson proglašena krivom po dvije točke optužnice za silovanje, nalog koji je izdao Visoki sud u Glasgowu preporučio je da se osuđenica pošalje u Barlinnie, zloglasni zatvor za muškarce. No, umjesto toga, Bryson, koja je do 2020. godine bila muškarac imena Adam Graham, odvedena je u jedinicu za izolaciju u Cornton Vale, zatvor za žene, što je izazvalo žestoke reakcije koje su sada u vrlo neugodnu situaciju dovele škotsku premijerku Nicolu Sturgeon.

Pojednostavljeno rečeno, sustav je osobu koja je kao muškarac silovala dvije žene 2016. i 2019. godine, poslao u zatvor za žene. Kontroverznu odluku donijela je Škotska zatvorska služba (SPS), a škotska premijerka inzistirala je na tome da nije imala nikakvu ulogu u svemu tome. No, izvori dobro upoznati s time kako funkcionira zatvorska služba u Škotskoj, kažu kako je nezamislivo da bi šefovi SPS-a donijeli tako osjetljivu odluku ako bi procijenili da će joj se ministri snažno usprotiviti.

"Budimo potpuno jasni - ne postoje okolnosti u kojima bi ovaj silovatelj bio poslan u Cornton Vale, a da ministri to nisu znali", rekao je u četvrtak Jack McConnell, bivši laburistički prvi ministar vlade Škotske, prenosi britanski The Telegraph. Škotski su zatvori, naime, godinama ‘ispod tepiha‘ funkcionirali kao poligon za testiranje radikalne rodne politike, a nakon lobiranja aktivista za prava transrodnih osoba koji su, kako se pokazalo, natjerali Sturgeon da uvede kontroverzni sustav rodnog samoizjašnjavanja.

Zakon o samoidentificiranju

SPS je preinačio svoju politiku 2014. godine da bi ustanovio kako smještaj zatvorenika "treba biti u skladu sa spolom kojeg je osoba u zatvoru trenutačno". Na tu je promjenu snažno utjecala skupina za prava transrodnih osoba Scottish Trans Alliance, koja je glasno podržavala zakon Škotske nacionalne stranke (SNP) o samoidentificiranju, a koja je ogranak dobrotvorne organizacije Equality Network (Mreža jednakosti), koja se, pak, gotovo u potpunosti oslanja na vladu Nicole Sturgeon kada je financiranje u pitanju. Od više od 680.000 eura u gotovini poreznih obveznika dodijeljenih Mreži jednakosti prošle godine, više od 110.000 eura je namijenjeno za Scottish Trans Alliance.

James Morton, tadašnji direktor ove skupine koja se bori za prava transrodnih osoba, priznao je u osvrtu u knjizi "Trans Britain" iz 2018. godine, da je skupina namjerno ciljala na zatvore kao sredstvo uvjeravanja drugih javnih tijela da slijede njezinu agendu. "Strategija je bila da intenzivno surađujemo sa Škotskom zatvorskom službom kako bismo ih potaknuli da tretiraju transrodne žene kao žene na temelju samoidentificiranja u vrlo izazovnim okolnostima, kako bismo mogli osigurati da sve druge javne službe budu u mogućnosti učiniti isto", napisao je on.

"Ono što smo naučili iz rada sa zatvorskim sustavom znatno je olakšalo pružanje pomoći drugim škotskim javnim službama, kao što su odjeli sustava javnog zdravstva (NHS) i škole te poštivanje rodnog identiteta transrodnih osoba".

Koncepti rodnog samoidentificiranja usvojeni su u cijelom škotskom javnom sektoru, a zdravstveni odbori šalju transrodne žene na ženske odjele. Kontroverzne školske smjernice, također sastavljene uz pomoć skupine Scottish Trans Alliance, upućuju učitelje u školama da "podržavaju" učenike koji žele promijeniti spol i da ne obavještavaju automatski roditelje o tome. Međutim, ‘slučaj Bryson‘ razotkrio je probleme u konceptu samoidentificiranja, a škotska je premijerka u četvrtak odbila reći smatra li dvostrukog silovatelja muškarcem ili ženom.

U škotskom je parlamentu prošlog mjeseca prva škotska ministrica naredila svojim zastupnicima da glasaju protiv prijedloga koji bi spriječili osuđene seksualne prijestupnike ili one koji se suočavaju s optužbama za silovanje, da iskoriste prednosti sustava samoidentificiranja.

Rizik ‘katastrofalnih‘ posljedica za žene

Maggie Chapman, glasnogovornica za ravnopravnost škotskih Zelenih – stranke s kojom je Sturgeon u koalicijskoj vladi – osudila je predložene zaštitne mjere kao transfobne. Međutim, stručnjaci kažu da je slučaj Bryson dokazao da se usvajanjem koncepta rodnog samoidentificiranja riskiraju "katastrofalne" posljedice za žene. Da je sustav Nicole Sturgeon bio tada na snazi, Bryson bi vjerojatno postala žena do trenutka kada bi bila osuđena, kažu odvjetnici. To bi povećalo vjerojatnost da Bryson bude trajno smještena u ženski zatvor i da bi joj se omogućila nova zakonska prava, koja sprječavaju otkrivanje biološkog spola optuženika.

"Politiku SPS-a oblikovala je mala skupina utjecajnih aktivista, ne uzimajući u obzir zatvorenice ili osoblje", rekla je Kath Murray, članica skupine za analizu politike MurrayBlackburnMackenzie sa sjedištem u Edinburghu. "Smještanje osuđenog silovatelja u žensko okruženje izravna je posljedica toga. Za Scottish Trans Alliance, politika je namjerno vođena kao put prema širem cilju uvođenja samoidentifikacije u sve javne službe".

"Općenito, ukidanje zaštite temeljene na spolu, uključujući spolno odvojene ustanove poput zatvora, pokazalo se katastrofalnim za žene i djevojčice, kao što slučaj Bryson jasno ilustrira. Javne vlasti trebaju ponovno razmisliti o svojim politikama i prestati davati prednost interesima jedne skupine nad drugima", navodi Murray, koja se bavila istraživanjem razvoja politike SPS-a.

Nicola Sturgeon inzistirala je na tome da njezini zakoni o spolovima ne bi promijenili pristup SPS-a transrodnim zatvorenicima, koji još uvijek dopušta da zatvorenici budu smješteni u zatvore koji odgovaraju njihovom biološkom spolu.

Zatvor za muškarce Barlinnie, u koji je Bryson prvotno trebala biti poslana, smatra se najstrožim škotskim zatvorom, poznatim po tome što su u njemu smještene zloglasne vođe bandi i serijski ubojice. Međutim, ravnatelji zatvora još ranije su priznali da su potvrde o identifikaciji spola (GRC) - koje bi postale dostupne svima starijima od 16 godina, a koji žele potpisati izjavu da britanska vlada nije blokirala planove Sturgeon - "važan" čimbenik kada odlučuju kamo poslati zatvorenike.

Dok je trenutačno zatvorenicima gotovo nemoguće promijeniti zakonski spol iz zatvora, to bi prema planiranim reformama postao jednostavan proces. Ravnatelji zatvora kažu da bi ih nepoštivanje GRC-a moglo izložiti pravnim izazovima, što bi postalo daleko vjerojatnije ako bi se omogućilo drastično povećanje broja biološki muških zatvorenika koji su zakonski ženskog spola.

‘Što je čini ženom?‘

Tijekom usvajanja zakona o spolu, Nicola Sturgeon je odbacila strahovanja da bi dopuštanje bilo kojem muškarcu da lako zakonski postane žena, dovelo žene u opasnost. Na ženskom događaju u studenom, prosvjednik ju je vrijeđao poručivši joj da su žene "zapravo silovali muškarci koji su se identificirali kao žene". Ona je odgovorila da su "muškarci ti koji čine nasilje nad ženama". "Većina muškaraca koji počine nasilje nad ženama ne osjećaju potrebu promijeniti spol da bi to učinili. Za one koji to rade, moj argument je da se trebamo usredotočiti na njih jer su to muškarci koji zlorabe sustav da napadaju žene. Ono što ne bismo trebali činiti jest dodatno stigmatizirati skupinu žena koje su već previše stigmatizirane", dodala je.

No, postavlja se pitanje što ako je Bryson oboje od toga - i transrodna žena, budući da bi zakonski mogla biti tretirana prema sustavu samoidentifikacije Nicole Sturgeon, dok istovremeno predstavlja ozbiljnu prijetnju biološkim ženama. "Čini se vrlo vjerojatnim kako bi, da je zakon o GRC-u bio na snazi, Isla Bryson dobila GRC potvrdu", komentirao je na Twitteru cijeli slučaj škotski odvjetnik Jonathan Brown. "I time bi postala žena ‘u svakom slučaju‘ na temelju svoje izjave".

"Očito je zašto bi oportunistička tranzicija mogla biti privlačna Islama Brysonsima diljem svijeta. Čak i ako odbacimo predatorsku motivaciju - koja se čini pomalo nepromišljenom - očito je da će silovatelju biti mnogo lakše u Cornton Valeu nego u Barlinnieju. U osnovi, ovo rješava filozofsko pitanje - je li Isla Bryson žena? Ako je žena, što je čini ženom? Čini se da je to njezino vlastito samoidentificiranje", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 08:14