objava preko zooma

Silvio Berlusconi povukao predsjedničku kandidaturu, shvatio je da nema šanse...

Sada se očekuje susret Enrica Lette i Mattea Salvinija, koji bi mogao pomoći da Italija možda u ponedjeljak, a vjerojatnije u četvrtak, dobije trinaestog predsjednika Republike

Silvio Berlusconi

 Piero Cruciatti

Silvio Berlusconi (85) povukao je svoju kandidaturu za sljedećeg predsjednika Talijanske Republike, koga Velika izborna skupština (svi članovi Parlamenta i izaslanici oblastî) počinje birati u ponedjeljak. Tajkun i svojedobno najbogatiji Talijan, vođa i vlasnik političkog pokreta Forza Italia, koji je osnovao 1994 i odmah pobijedio na izborima, političar koji je u Italiji ključno obilježio razdoblje 1994-2011, rijetko kada pozitivno, uvidio je da nema realne šanse pridobiti za se barem 505 velikih izbornika i tako u trijumfalnoj apoteozi završiti svoju političku karijeru.

Berlusconi nije smogao snage sam objaviti svoj poraz i prije utakmice. Objavila ga je - s njegova kompjutera u njegovoj Villi San Martino u Arcoreu – senatorka Licia Ronzulli, koja je zajedno s Berlusconijevim zamjenikom Antoniom Tajanijem, bivšim predsjednikom Evropskog parlamenta, preko Zooma sudjelovala u sastanku na vrhu grupacije desnog centra. U njoj su oporbena Braća Italije pod vodstvom Giorgie Meloni, te dvije članice vladine koalicije: Liga koju vodi Matteo Salvini, odnosno Forza Italia.

Taj je sastanak bio najavljen za 16 sati, pa je odgođen za 18 jer se Berlusconi još jednom htio posavjetovati s vodstvom svoje nekad većinske stranke. Na kraju je sastanak počeo u 19.30 porukom da je Berlusconi oslobodio svojim saveznicima prostor da potraže kompromisnog kandidata za državnog poglavara.

Salvini i Meloni su dotad javno čvrsto podržavali Berlusconijevu kandidaturu, svjesni da ih ona koči, jer lijevi centar nije htio ni početi pregovore dok je na tapetu Berlusconi, "ličnost koja Italiju ne spaja nego dijeli", kako je to formulirao tajnik vladine Demokratske stranke i bivši premijer Enrico Letta. Njegov stric Gianni Letta, Berlusconijev višedecenijski blizak suradnik i tajnik svih njegovih vlada, savjetovao je svom šefu da se okani neostvariva sna.

Berlusconi je postavio jedan uvjet: Mario Draghi mora ostati na čelu vlade. To znači da će desnica blokirati njegov eventualan izbor za predsjednika Republike.

Pred Vladom je ključna, možda povijesna godina: ili će 230 milijardi eura koje je Evropska unija ponudila za oporavak i otpor biti investirano i oplođeno tako da Italija prevlada višegodišnji zastoj u razvitku uz enorman javni dug, ili će ta šansa biti potraćena a Italija još gore zadužena i stagnantna. Padne li Draghijeva vlada, otprilike šest mjeseci otišlo bi utaman u predizborne kampanje i postizborna natezanja, propustivši vlak koji jednom u pola stoljeća donosi silan novac. Tako da Berlusconijeva ucjena i nije loša za Italiju.

Sada se očekuje susret Enrica Lette i Mattea Salvinija, koji bi mogao pomoći da Italija možda u ponedjeljak, a vjerojatnije u četvrtak, dobije trinaestog predsjednika Republike.

Sadašnji predsjednik Sergio Mattarella otputovao je u Palermo, u svoj stan, odakle će pratiti tok biranja. Njegovi suradnici su objavili snimak njegove radne sobe pretrpane kartonskim kutijama, pokazavši da je selidba započeta i da Mattarella zaista nema ama baš nikakvu nakanu popustiti eventualnim pritiscima da još jednom bude izabran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:19