‘PRAZAN LIST‘

Simbol prosvjeda u Kini uzrokovao manjak u trgovinama: ‘Evo im izazov, neka nas sad uhite‘

Interpretira se i kao simbol medijske cenzure te ograničavanja slobode mišljenja

Prosvjedi u Kini

 Afp/

Obični prazni, bijeli papir, bez parola ili crteža, postao je simbolom kineskih prosvjeda protiv anti-covid mjera koji su se razbuktali proteklog vikenda. Pokazivali su ga studenti na sveučilištima u Pekingu i Nanjingu, prosvjednici u Šangaju, Wuhanu, kao i u još desetak kineskih gradova.

Prosvjedi protiv covid mjera su u Kini krenuli gotovo godinu dana nakon sličnih demonstracija na zapadu, a sve je uzrokovala smrt deset ljudi u požaru stambene zgrade u Urumqiju, gradu u sjeverozapadnoj Kini. Video te nesreće objavljen je na društvenim mrežama i vidjevši ga, korisnici su za smrt svojih sunarodnjaka okrivili Covid restrikcije koje su onemogućile bijeg stanovnika zgrade i usporile akciju spašavanja. U Urumqiju, gradu s četiri milijuna stanovnika, dio je u lockdownu bio, prenosi Reuters, oko 100 dana.

Tada su mirni prosvjedi krenuli u više kineskih gradova, no počeli su incidenti. U Wuhanu su demonstranti preskočili zapreke kojima se zatvorio dio grada, u Šangaju se potukli s policijom, a u Lanzhou razbili punktove za testiranje na koronavirus.

Na kineskim prosvjedima, bilo nezadovoljnika covid mjerama desetak ili nekoliko tisuća, neizostavan je bijeli papir.

- Taj papir predstavlja sve što želimo, ali ne možemo reći – rekao je za Reuters prosvjednik iz Pekinga, Johnny.

- Papir je prazan, no mi znamo što na njemu piše – komentirala je prosvjednica u Šangaju za britanski BBC.

Taj bijeli papir neki tumače kao izazov demonstranata upućen vlastima u Kini - gdje su masovni prosvjedi rijetki i gdje su osnovni alat kritike režimu objave na društvenim mrežama koje uklanjaju cenzori - u kojima ispipavaju hoće li ih uhititi iako pokazuju ništa.

Interpretira se i kao simbol medijske cenzure te ograničavanja slobode mišljenja. Na kineskim društvenim mrežama ograničen je, čak, domet pretraživanja riječi “bijeli papir”, jer, kako prenosi BBC, on sada pokazuje samo oskudne rezultate.

Pomama za bijelim papirom, njegova zloglasnost među kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i suradnicima, uzrokovala je njegov manjak na policama trgovina. Primorala je njegova najveća proizvođača, tvrtku Shanghai M&G, na opovrgavanje tvrdnji da su ga povukli iz prodaje zbog nacionalne sigurnosti.

Inače, bijeli papir na kineskim se prosvjedima prvi put pojavio 2020. godine kad su ga u Hong Kongu koristili jer je Peking odlučio kako je iskazivanje prodemokratskih slogana akt pobune i terorizma. Isti se simbol pojavio i u Rusiji tijekom antiratnih prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:16