PRIJETNJE I UVREDE

Simpatizeri SDA žestoko napali vijećnicu u Mostaru, od nje se ogradila i njena stranka: ‘Pokleknuli su pred nacionalizmom‘

Ćavar nije poduprla prijedlog bošnjačke SDA o uklanjanju nacionalnih simbola grbova i zastava u zgradama i na javnim prostorima

Mostar

 Ante Cizmic/Cropix

Vijećnica Naše stranke iz Mostara Boška Ćavar našla se pod žestokim napadima, prijetnjama i uvredama jer nije poduprla prijedlog bošnjačke SDA o uklanjanju nacionalnih simbola grbova i zastava u zgradama i na javnim prostorima, što je ukazalo na to da se oko identitetskih pitanja u BiH dijele i građanske stranke.

Početkom tjedna na sjednici Gradskog vijeća Mostara SDA je predložila da se u zgradama i na javnim prostorima u Mostaru mogu isticati samo zastave i simboli države BiH. Takvu odluku poduprle su i druge bošnjačke stranke, ali i one koje sebe deklariraju kao građanske, SDP BiH i jedna vijećnica Naše stranke. Protiv su bili HDZ BiH i Hrvatska republikanska stranka. Vijećnica Ćavar bila je suzdržana, no njezin je glas presudio da Gradsko vijeće ne potvrdi prijedlog SDA.

Nakon toga uslijedile su žestoke reakcije uglavnom iz bošnjačkog dijela javnosti, pretežno od političkih stranaka i aktivista, a od odluke da bude suzdržana na sjednici ogradila se i njezina Naša stranka.

Vijećnica je dobila niz prijetnji i uvreda putem društvenih mreža, optužena je da je produžena ruka HDZ-a, a neki su aktivisti u reakcijama naveli kako im smetaju zastave Hrvata u BiH navodeći da su pod tim zastavama progonjeni Bošnjaci.

Ćavar je u istupu za medije ocijenila kako prijedlog SDA predstavlja manipuliranje javnosti, te da bi eventualni pokušaj sklanjanja nacionalnih simbola bio jako opasan.

"Ovdje je bila ambicija da se sa jedne strane nametne rješenje, a ja sam uvijek suzdržana kod takve metode djelovanja. Mostar je grad u kojem je nacionalni sukob između Hrvata i Bošnjaka bio težak", kazala je.

Ocijenila je kako je Naša stranka pokleknula pod većinskim bošnjačkim nacionalizmom te je potvrdila kako je ponudila ostavku u Našoj stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:40