PROPUST

Sin bogatog poduzetnika iz Hercegovine primao stipendiju za siromašne studente: ‘Nismo znali...‘

Poduzetnik Ivan Kovačević ispričao se ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu u ime cijele obitelji

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

 Goran Mehkek/Cropix

Tomislav Kovačević, 22-godišnji student Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te sin vlasnika autoprijevozničke tvrtke Ćićko Commerce Ivana "Ćićka" Kovačevića, nalazi se na popisu studenata s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji su se u akademskoj godini 2022./23. prijavili za državnu stipendiju "E kategorije", stipendiju koja se dodjeljuje studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa.

Portal Hercegovina.info navodi da je obitelj Kovačević "bogata i utjecajna" te ona i tvrtke u njezinom njezinom vlasništvu posjeduju 40 autobusa, autobusne kolodvore te velik broj kombija, bagera i automobila. Hercegovina.info tako tvrdi da su među tim automobilima i Mercedes E klase, Audi A8, BMW X6, Audi A6 i Mercedes G klase. Navodi se i da je obitelj Kovačević vlasnica tvrtke Ćićko PVC za izradu PVC stolarije, a čiji godišnji prihodi navodno premašuju milijun konvertibilnih maraka (510 tisuća eura). Uz to, Hercegovina.info piše da je obitelj vlasnica Ćićko Caffe Cluba u Tomislavgradu i građevinske tvrtke u Sesvetama u Hrvatskoj. Konačno, navodi se da su Ivan "Ćićko" Kovačević i njegov sin Tomislav za potrebe svadbe njegovog brata i Ivanova sina Marka unajmili helikopter te da ih je taj dar platili 12 tisuća kuna.

Stipendija za koju se Tomislav Kovačević prijavio te na koju je ostvario pravo dodjeljuje se studentima s prebivalištem u Hrvatskoj čije obitelji ostvaruju prihode manje od 259 eura (1951,77 kn) po članu obitelji. Iznos stipendije je 200 eura (1.506,90 HRK), a isplaćuje se tijekom devet mjeseci.

Ivan "Ćićko" Kovačevića objavio je u srijedu otvoreno pismo u kojem je ustvrdio da se njegov sin Tomislav za stipendiju prijavio bez njegovog znanja, ali i bez znanja ikoga iz obitelji. Kovačević se potom u ime obitelji ispričao ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. Rekao je i da je stupio u kontakt s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te da je stipendiju koju je njegov sin Tomislav primio vratio, odnosno uplatio u državni proračun Republike Hrvatske.

Kako piše 24 sata, Tomislav Kovačević je stipendiju dobio jer je u prijavi naveo članove kućanstva koji također imaju prebivalište u RH te da prihodi članova obitelji koji su prijavljeni u BiH nisu bili vidljivi Poreznoj upravi Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 17:53