NA STUDENTSKOJ RAZMJENI

SIN GENERALA GOTOVINE KORONA KRIZU DOČEKAO U SINGAPURU 'Dvaput dnevno mjerimo temperaturu, a ulazi u zgrade opremljeni su termo kamerama'

Ante Gotovina, supruga Dunja i sin Ante
 Zeljko Tutnjevic / Dubrovacki vjesnik / CROPIX

Ante Gotovina mlađi, sin generala Gotovine, nalazi se na studentskoj razmjeni u Singapuru i ondje je dočekao korona krizu. Na internetskim stranicama Zagrebačke škole ekonomije i managementa objavljen je njegov tekst u kojem objašnjava kakve je mjere Singapur donio kako bi suzbio širenje Covida-19.

- Došao sam početkom siječnja kada i semestar počinje, tada još nije bilo naznaka pandemije koja je za tako kratko vrijeme ugrozila cijeli svijet i naš dosadašnji način života. Prvi potvrđeni slučaj zaraze COVID 19 virusom ovdje je bio 23. siječnja, pa je tako Singapur bio jedna od prvih država koja je, suočena s ugrozom, morala uspostaviti frontu obrane i poduzeti mjere protiv širenja COVID19. Otkazana je većina letova iz Kine, striktne provjere temperature putnika, obavezna karantena u trajanju od 14 dana za sve koji dolaze sa područja zaraze. Singapurska vlada je poduzela ozbiljne mjere sprječavanje širenja zaraze i zaštite svog stanovništva i poduzete mjere pokazale su se učinkovitima, u Singapuru COVID19 nema slobodnu transmisiju, svi slučajevi su uvezeni, svaki slučaj se istražuje. Osigurali su povratak kući i karantenu svojim građanima koji su bilo poslovno ili zbog studija boravili u Kini. Javni prostor se redovito dezinficira, mjerenje temperature na ulasku na javna mjesta uobičajena je procedura, otkazani su samo događaji koji bi podrazumijevali okupljanje velikog broja ljudi, objašnjava Gotovina mlađi.

- Mi studenti dva puta dnevno, ujutro i uvečer, mjerimo temperaturu i očitanu vrijednost šaljemo mailom na upravu. Ulazi u zgrade s učionicama opremljeni su termo kamerama, uz to svaki odlazak na predavanje moramo unaprijed online najaviti kao i navesti broj učionice. Svi studenti i zaposlenici koji planiraju putovanja obvezni su obavijestiti fakultet o terminu odlaska, lokaciji i terminu povratka u kampus. U protivnom slijede disciplinske mjere i sankcije, piše Gotovina.

Otriva da fakulteti i škole nastavljaju s radom, nema otkazivanja nastave, a paralelno se za studente kao mogućnost uspostavlja i online nastava.

- Uprava fakulteta kao dodatnu sigurnosnu mjeru protiv potencijalnog širenja zaraze ovih dana je otkazala sve aktivnosti vezane uz sport i kulturu, limitiran je maksimalan broj studenata u učionici, knjižnici i ostalim prostorima. Unutar NTU kampusa nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze COVID 19. NTU stalnim kontrolama i provjerama vodi brigu o svojim studentima, kako bi unutar sveučilišta osigurali stabilnost i uvjete za rad. Tako funkcioniraju i ostale institucije u Singapuru. Kao Nanyang Technological University (NTU) student u Singapuru osjećam se relativno sigurno u ovom nesigurnom vremenu, kako na kampusu, tako i u gradu i ne vidim potrebu prekidanja semestra kao neki od mojih kolega. Procedura mjerenja temperature postala mi je navika, faks nas redovito upozorava da vodimo računa o osobnoj higijeni i da nema razloga za paniku. Strani i domaći studenti koji su se vratili sa putovanja poslije nedavnih praznika, zbog svoje sigurnosti i sigurosti svih nas, smješteni su u posebne karantene unutar kampa te imaju online nastavu.

- Institucije u Singapuru rade, ljudi se druže i izlaze. U Singapuru je život trenutno skoro normalan, kretanje nije ograničeno, nema panike, samo se iz dana u dan situacija prati i analizira, da stvari ne izmaknu kontroli. Mislim da svijest o važnosti poštivanja postavljenih pravila svakog pojedinog člana društva ima presudnu ulogu u kontroli prijenosa zaraze. Vlada u korak s aktualnim stanjem postavlja mjere, kojih se građani pridržavaju jer imaju povjerenja u svoju Vladu. Rezultat toga je stabilnost i sigurnosti. I relativno malo zaraženih, napominje Gotovina.

Za kraj je usporedio mjere u Singapuru i Hrvatskoj.

- Pristup Vlade Singapura u borbi protiv COVID19 sličan je pristupu naše Vlade – otvoreno i jasno informiranje, mjere u skladu sa potrebama. Od prvog slučaja zaraze virusom na mapi Singapura naznačena su mjesta (ulica i broj) gdje se virus pojavio. Vlada Singapura prošli tjedan je u suradnji sa IT stručnjacima razvila aplikaciju Trace Together za lakšu kontrolu kršenja samoizolacije i što je važno: mogućnost naknadnog utvrđivanja svih bliskih kontakata unutar 2 m, nakon što se nekome potvrdi COVID19. Tu aplikaciju Vlada Singapura želi staviti na raspolaganje međunarodnoj zajednici. Kako reče ministar vanjskih poslova Singapura, dr. Balakrishnan: Želimo potaknuti povjerenje i suradnju, ova globalna prijetnja ne poštuje ni granice, ni političke sustave, ni ekonomije. Zajedno možemo naš svijet učiniti sigurnijim za svakog čovjeka, piše Gotovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:00