(NE)DOSTIŽNA PRAVDA

Sin putem DNK testa otkrio strašnu istinu o preminulom ocu: ‘Ubio je svoje roditelje i bježao do smrti!‘

Bio je divan otac, kaže njegov sin. Bio je i dvostruki ubojica koji je pobjegao iz zatvora, otkrili su mu

Ilustracija

 Science Photo Library/sciencephoto/profimedia

William Leslie Arnold poznat je kao tinejdžer ubojica koji je ustrijelio svoje roditelje jer mu nisu dopustili da uzme auto kojim je htio djevojku odvesti u kino 1958. godine. Tada 16-godišnjak, zakopao je tijela u dvorištu obiteljske kuće u Nebraski i nastavio normalno živjeti iduća dva tjedna koliko je bilo potrebno da obitelj i prijatelji primijete da su nestali, piše CNN.

Priznao je zločin te mu je dosuđena doživotna kazna. Samo osam godina nakon presude, pobjegao je iz zatvora i stigao do Australije gdje je smatran brižnim ocem, bez da je itko znao o njegovoj prošlosti.

Ubojstva

Crno-bijele novinske fotografije iz 1950-ih prikazuju dječaka kojeg policajci vode u vrt da pokaže mjesto gdje je zakopao roditelje. Geoff Britton, šef Ureda za podršku provođenju zakona u Kaliforniji, prisjetio se detalja slučaja koji je potresao cijelu državu.

- Ubio je roditelje i otišao s djevojkom u kino, obitelji i prijateljima rekao je da su mu majka i otac otišli na put. To nije normalno, zato sam nastavio tražiti postoji li još nešto, rekao je Britton.

U vrijeme kad se Britton počeo baviti slučajem, Arnold je bio u bijegu više od tri desetljeća. S drugim zatvorenikom, Jamesom Hardingom, pobjegao je iz zatvora, a sve su isplanirali tako što su putem novinskih oglasa komunicirali s bivšim zatvorenikom koji im je pomogao.

- Uspio sam pronaći osobu koja im je pomogla nabaviti opremu za bijeg iz zatvora, bio je to uvjetno pušten bivši zatvorenik, kaže istražitelj.

Novinski izvještaji iz tog vremena dokumentirali su njihov smioni bijeg preko gotovo 4 metra visoke žičane ograde. Bodljikavu žicu prekrili su majicama i preskočili je. Potraga za bjeguncima proširila se na četiri države, a pretraživalo se tlo i zrak. Tri mjeseca kasnije, Omaha World-Herald citirao je upravitelja zatvora koji je rekao da je ovo "najčišći" bijeg u njegovom dotadašnjem iskustvu.

Kasnije je otkriveno da su bjegunci stigli do Omahe gdje su sjeli na autobus za Chicago. Ondje su se razdvojili, rekao je Harding koji je uhićen godinu dana kasnije, no Arnold je nestao. Tijekom godina, istražitelji su slijedili brojne tragove, uključujući i glasinu da je Arnold u Južnoj Americi, iako nisu pronašli dokaz da je tamo uistinu bio.

Britton je bio toliko opsjednut slučajem da je nastavio istraživati čak i kad se odselio iz Nebraske. Slučaj je 2020. preuzeo Matthew Westover koji je sve doznao iz priča novinara Henryja J. Cordesa, koji je opširno pokrio slučaj u pričama pod naslovom "Misterij Leslieja Arnolda".

Novi pristup

Cordes je u svojim tekstovima otkrio kompliciraniju priču od one u koju su svi vjerovali, Arnolda je prikazao kao dobrog učenika koji je imao loš odnos s roditeljima. Do pucnjave je, kako kaže Cordes, došlo nakon žestoke svađe između ubojice i njegove majke, koja nije odobravala njegovu djevojku.

Što je više čitao o slučaju, bio je uvjereniji da je on taj koji će pronaći ubojicu. Desetljećima kasnije zločini se više nisu rješavali proučavanjem starih novina. Do 2020. DNK testiranje postalo je uobičajena praksa, Westover je sjeo u auto i vozio se pet sati da bi došao do Jamesa Arnolda - mlađeg brata Williama Leslieja Arnolda.

Udovoljio je Westoverovom zahtjevu i dao mu uzorak DNK-a koji je kasnije ubačen u bazu. Dvije godine kasnije, 2022. godine, stigla mu je obavijest da je sustav otkrio podudaranje s drugim uzorkom koji bi mogao biti bliski rođak. Uskoro je primio poruku: "Hej, pokušavam saznati više informacija o svom ocu. Bio je siroče iz Chicaga."

Osoba iza poruke

Čovjek koji je poslao poruku bio je Arnoldov sin, a pretpostavio je da se javio članu obitelji. Rekao je da želi saznati više o svom preminulom ocu kojeg je znao kao Johna Damona. Westover je oprezno nastavio dopisivanje u slučaju da je dječakov otac ipak živ.

- Uspio je bježati policiji 50 godina, jednako tako mogao je lažirati svoju smrt i fotografije, rekao je istražitelj.

Kad su mu kolege potvrdili smrtovnicu, znao je da sinu mora otkriti najmračnije tajne njegova oca. - Pa, bio je siroče. Nije lagao o tome, ali bio je siroče zato što je ubio svoje roditelje, rekao mu je.

William Leslie Arnold, odnosno John Damon, umro je 2010. u dobi od 69 godina i pokopan je u Australiji, tisućama kilometara od zidova kaznionice države Nebraska, gdje je trebao služiti kaznu.

- Policajac u meni htio ga je uhititi i privesti. Nekoliko puta razgovarao sam s njegovom obitelji koja je nevjerojatna, mislim da je u konačnici postao roditelj kakav je želio biti, ili roditelj kojeg je htio imati.

Arnoldov sin rekao je da nije postojala naljepnica na DNK testu koja upozorava da mu se možda neće svidjeti ono što će otkriti. - Ne žalim što sam se testirao i otkrio istinu o svom ocu, iako je šokantno znati da je život započeo sa zločinom, nasljeđe je ipak bitnije. Bio je dobar otac koji nam je sve omogućio, usadio mi je ljubav prema glazbi i nagon da budem najbolja osoba koja mogu biti, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:43