NA METI UVREDA

Sindikat slovenskih liječnika traži zaštitu epidemiologa i infektologa: Šokirani smo prijetnjama

U nekim su se gradovima pojavili posteri na kojima se vladini epidemiolozi i infektolozi nazivaju ‘ubojicama slovenskog naroda‘
 Jure Makovec/AFP

Sindikat slovenskih liječnika apelirao je na nadležne državne organe da reagiraju na "prijetnje i uvrede" protiv njihovih kolega, epidemiologa i infektologa, koji su na prvoj liniji borbe s koronavirusom.

"Šokirani smo prijetnjama i uvredama koji su upućeni našim kolegama, to stanje postaje ozbiljno i zabrinjavajuće", naveo je u utorak u priopćenju za javnost sindikat liječnika i stomatologa Fides.

Sindikat je pozvao nadležna tijela da na to reagiraju jer su njegovi članovi, kako navode, zgroženi time što na takve napade do sada gotovo da i nije bilo reakcija političara i udruga civilnog društva.

"Takvo što se ne smije tolerirati ni sada niti ubuduće, a o svemu ćemo obavijestiti i Europsku federaciju zaposlenih liječnika", naveli su.

Policija je nedavno dobila više prijava zbog sumnje u počinjenja kaznenih prijetnji sigurnosti i životu pojedincima, epidemiolozima i članovima vladinog stručnog medicinskog tima za borbu s epidemijom covida-19, i pokrenula je istragu.

Kako prenose slovenski mediji, u nekim su se gradovima nedavno pojavili i leci, odnosno posteri na kojima se vladini epidemiolozi i infektolozi nazivaju "ubojicama slovenskog naroda", a pojedinačne prijetnje dobili su i glavna infektologinja Bojana Beović, direktor Instituta za javno zdravlje Milan Krek i još neki stručnjaci.

Istodobno, ukupno 156 liječnika koncesionara iz privatnog sektora podnijelo je kolektivnu kaznenu prijavu zbog uvrede i klevete protiv parlamentarnog zastupnika stranke Ljevica (L) po članku kaznenog zakona za "poticanje i raspirivanje mržnje, nasilja odnosno netolerancije".

On je liječnike iz privatnog sektora, kojima je nedavnim zakonskim izmjenama dopušteno da se uključe u napore javnog zdravstvenog sustava u borbi s koronavirusom, nazvao "nadriliječnicima" kojima je stalo samo to da napune džepove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2022 05:15