PROSVJEDNA ŠETNJA

Sindikati u Sarajevu organizirali masovni prosvjed: Traže minimalnu od plaću 500 eura

- Radnici u Federaciji BiH ne zaslužuju biti najmanje plaćeni u Europi i zato tražimo usvajanje zakona o najnižoj plaći od 1000 maraka
 Ozgun Tiran/Anadolu agency via AFP

Sindikati su u središtu Sarajeva u četvrtak organizirali masovnu prosvjednu šetnju tražeći od vlasti da propišu minimalnu plaću od 1000 maraka (oko 505 eura) kako bi se zaustavio masovni odlazak radnika u inozemstvo.

Članovi Saveza samostalnih sindikata (SSS) Bosne i Hercegovine su prosvjed započeli ispred sjedišta Udruženja poslodavaca nakon čega su došli do Parlamenta BiH i Vlade Federacije BiH od kojih traže ispunjavanje uvjeta. Oni su, 'naoružani' zviždaljkama i transparentima, skrenuli pozornost na loše uvjete rada i niske plaće. Predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović izjavio je kako su radnici u entitetu Federaciji BiH najniže plaćeni u cijeloj Europi.

"Vrijeme je da radnici budu primjereno plaćeni. Radnici u Federaciji BiH ne zaslužuju biti najmanje plaćeni u Europi i zato tražimo usvajanje zakona o najnižoj plaći od 1000 maraka (oko 500 eura)", rekao jer on preko razglasa što su bučno podržali okupljeni sindikalisti.

Sadašnja minimalna plaća u Federaciji BiH iznosi 406 maraka (oko 305 eura). Zajedno s Udruženjem poslodavaca sindikati podupiru izmjene zakona čime bi se minimalni iznos plaće povećao dva i pol puta.

Uz to sindikati traže i potpisivanje granskih kolektivnih ugovora te da država plati obveze za mirovinsko osiguranje kako bi mogli otići u mirovinu.

Jedan od uvjeta je i izmjena zakona o radu te o zaštiti na radu kako bi se poboljšali uvjeti rada.

Od početka epidemije koronavirusa usporio je trend odlaska radnika iz Bosne i Hercegovine.

Tu je zemlju, po podacima iz ankete o radnoj snazi Agencije za statistiku BiH, od 2013. do 2019. godine napustilo oko 530.000 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:36