KONAČNO ERUMPIRAO

Sinjanin iz ‘prvih redova‘ gledao što se događa: ‘Nebo se zacrvenilo, pojavio se veliki oblak...‘

Jučer su neki njegovi poznanici sjeli u automobile i uputili se prema jugu zemlje ne bi li ovaj događaj pogledali iz blizine
 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Erupcija vulkana stanovnike Islanda uznemirava koliko i svaka nova politička afera Hrvate. Prvi put je doživljaj, a s vremenom se navikneš. Razgovarali smo sa Sinjaninom Dinom Đulom, već osam godina stanovnikom Reykjavika, kojem kao da nije jasno otkud toliki interes - pa samo je erumpirao vulkan.

- U posljednje tri godine dogodile su tri erupcije vulkana, tako da i ova erupcija ne spada u nešto nesvakidašnje, objašnjava nam Đula.

Cijela je zemlja zapravo čekala "kad će više", pa priznaje da je ipak bio uzbuđen kad je čuo da je dugoočekivani događaj počeo. Posebno je bilo što se erupcija dogodila tijekom noći, pa se i iz 40-ak kilometara udaljenog Reykjavika moglo dobro vidjeti da se nešto događa.

image
Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Čim je do njega došla informacija da je erupcija započela, Đula se zaputio na obližnji vidikovac s kojeg je s još stotinjak ljudi uživao u pogledu. Nema straha, nema panike, no ipak je cijeli prizor opisao pomalo jezivim, a s druge strane spektakularnim.

- Nebo je svjetlilo crveno, vidio sam malo vatre na dnu horizonta i oblak dima, smireno opisuje Dino kao da je pogledao kakav vatromet. To zapravo i ne čudi jer se prije tri godine nalazio bliže erupciji pa se lavi mogao približiti koliko god mu je organizam to dopuštao, odnosno dok god mu nije bilo prevruće.

Tako su neki njegovi poznanici sjeli u automobile i uputili se prema jugu zemlje ne bi li ovaj događaj pogledali iz blizine. Što se tiče njegovog života, erupcija vulkana nije apsolutno ništa promijenila. Ističe da je među Islanđanima zapravo vladala zabrinutost za stanovnike Grindavika čiji su domovi bili ugroženi.

Početkom studenog evakuirano je oko 4000 stanovnika ribarskog grada Grindavika koji konačno mogu odahnuti jer im kuće neće stradati. Kako nam otkriva Đula, u zadnje se vrijeme čak pričalo o njihovom povratku u domove jer je situacija bila mirna. No, čini se da je to bilo samo zatišje pred oluju.

image
Kristin Elisabet Gunnarsdottir/Afp

Vulkan je na islandskom poluotoku Reykjanes erumpirao u ponedjeljak oko deset sati navečer prema lokalnom vremenu nakon višetjednih potresa. Pukotinom u vulkanu koja je duljine gotovo četiri kilometra potekla je velika količina lave, no uputila se u dobrom smjeru.

- Mislim da je svima laknulo kad je konačno erumpirao i kad se saznalo u kojem smjeru će se lava kretati, odnosno da neće pogoditi Grindavik niti Plavu Lagunu, rekao je Dino Đula.

image
Icelandic Coast Guard/Afp

Iako je erupcija glavna tema svih današnjih razgovora među Islanđanima, Đula kaže kako je to prihvaćeno kao i svaka druga vijest. Zaključuje kako ima većih vulkana čija bi erupcija imala ekonomske posljedice i uzrokovala velike štete stanovništvu, tako da erumpirani vulkan na Reykjanesu i nije neki fenomen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:58