REUTERSOVI PODACI

Širenje zaraze se ubrzalo: Broj slučajeva covida-19 u SAD-u u nedjelju prešao 11 milijuna

Posljednji 7-dnevni prosjek pokazuje da SAD ima više od 144.000 dnevnih slučajeva i 1120 smrti dnevno, što je najviše u svijetu
New York
 Spencer Platt

Broj slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama prešao je 11 milijuna u nedjelju, prema Reutersovim podacima dok treći val zaraze raste diljem zemlje.

Reutersovi podaci pokazuju da se širenje zaraze u SAD-u ubrzalo. Prije samo osam dana bilo je 10 milijuna slučajeva, tako da je ovaj porast najbrži od početka pandemije. Za rast njihova broja s 9 na 10 milijuna trebalo je 10 dana, a 16 dana je trebalo da bi broj slučajeva porastao s 8 na 9 milijuna.

Sjedinjene Države, koje su najpogođenije koronavirusom, prešle su 10 milijuna slučajeva covida-19 na dan 8. studenoga i zadnjih 11 dana zaredom izvještavaju o preko 100.000 slučajeva dnevno.

Posljednji sedmodnevni prosjek pokazuje da SAD ima više od 144.000 dnevnih slučajeva i 1120 smrti dnevno, što je najviše u svijetu.

Teksas i Kalifornija imaju najveći broj zaraza u SAD-u, zajedno oko 2,1 milijuna ili otprilike 19 posto ukupnog broja slučajeva od početka pandemije, pokazuje Reutersova analiza.

Dok broj hospitaliziranih zbog covida-19 nastavlja rasti, a u nedjelju je prešao 69.000, savjetnici izabranog američkog predsjednika Joea Bidena istaknuli su važnost potrebe da se pandemija stavi pod kontrolu, upozorivši da su lokalni zdravstveni sustavi pred pucanjem.

Srednji Zapad i dalje je najpogođenija regija s najvećim brojem slučajeva po glavi stanovnika, a Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Wisconsin, Iowa i Nebraska su u prvih pet najpogođenijih američkih država.

Illinois, koji je novo žarište pandemije u regiji kao i u zemlji, zabilježio je rekordna 15.433 nova slučaja u petak, što je najviše u razdoblju od 24 sata u bilo kojoj državi. Dosad je taj neslavni rekord držala Florida koja je u srpnju imala dnevni broj od 15.300 slučajeva.

Nekoliko država prošli je tjedan ponovno uvelo ograničenja kako bi suzbili širenje virusa. Sjeverna Dakota zadnja je u nizu država koje traže da se zaštitne maske nose u javnosti.

Državni guverneri pozvali su građane da ostanu kod kuće koliko god je to moguće, uključujući demokrata Stevea Sisolaka iz Nevade koji je rekao u petak navečer da je postao četvrti guverner koji se zarazio koronavirusom.

Na Sjedinjene Države otpada oko 20 posto od više od 54 milijuna globalnih slučajeva i blizu 19 posto od 1,31 milijuna smrti diljem svijeta, navodi se u Reutersovoj analizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2021 18:37