AFERA TEŠKA MILIJUNE

ŠIRI SE KORUPCIJSKI SKANDAL 'Guverner Veneta novcem od mita kupovao je vile po Hrvatskoj'

Giancarlo Galan, uhićen i optužen da je na projektu spašavanja Venecije od plime uzeo milijune eura mita, ima tvrtku i kuću u Rovinju

Talijanski tužioci vjeruju da je Giancarlo Galan (57), dugogodišnji predsjednik (“guverner”) talijanske oblasti Veneto, investirao i u Hrvatsku dio novca stečen ilegalno i sakriven od talijanskih poreznih vlasti. U obrazloženju zahtjeva Zastupničkom domu da odobri uhidbu i istražni zatvor za Galana, sada zastupnika u talijanskom Parlamentu, navode među inim da Galan ima više “kineskih kutija”, fiktivnih poduzeća, u kojima da je skrio i “oprao” dio svoje imovine, a kao jedno od tih poduzeća navedena je i Franica d.o.o. u Hrvatskoj.

Češljanje imovine

Istražitelji su ispitivali životni standard Galana i njegove obitelji, koristeći “prihodometar” (već uvriježeni protokol talijanskih poreznih vlasti), pa smatraju da Galan i njegovi troše i imaju mnogo više nego što zarađuju. U Italiji odatle obično odmah kreće istraga, ne čeka se godinama kao u Hrvatskoj.

Ustanovili su da su Galan, supruga i dvoje djece od 2000. do 2011. prijavili 1,413.000 eura prihoda. Galan je zarađivao kao guverner, ministar, senator, odnosno zastupnik, a i djeca su zarađivala (obiteljski holding se zove po kćeri: Margherita d.o.o., a vlasnici su supružnici Galan). Istražitelji su ustanovili, isto tako, da je familija Galan u tom razdoblju potrošila odnosno investirala 2,695.000 eura, dakle da je 1,281.000 utrošenih eura nepokriveno zaradom.

Prečešljali su i pročešljali sve, uzeli u obzir čak i ogovaranja, pa su pronašli poduzeća i imanja, neka od njih registrirana i na druge osobe koje tu fungiraju kao “zicpresidenti” (najčešće Paolo Venuti). Popis je predug i, naizgled, podupire sumnje: Galanovi imaju više negoli su zaradili.

Tu se javlja i Franica d.o.o. Istražitelji vjeruju da ona Galanu služi za rukovanje njegovim nekretninama, plovilima, te računima u Hrvatskoj. Franicu d.o.o. je - prema registru Trgovačkog suda u Rijeci osnovao sâm Galan 2001 .

Na sudu je da ustanovi (1) je li rovinjska Franica d.o.o. služila Galanu samo da bi imao kućicu i barčicu za odmor u Istri, i poneki novčić za kavu i sladoled - ili je to bilo pokriće za ilegalne poslove, te (2) je li novac investiran u imovinu Franice d.o.o. u Rovinju on sakrio od talijanskoga poreznog sustava, ili ga je prijavio.

Čest i poželjan gost

U Istri je Galan bio persona grata, čak gratissima. “Giancarlo Galan osvjedočeni je iskreni prijatelj Istarske županije i čest gost koji je svojim djelovanjem doprinio i turističkoj promidžbi Istarske županije na području Veneta”, piše u obrazloženju odluke kojom je Istarska županija, na prijedlog svoga tadašnjeg župana Ivana Jakovčića, dodijelila Galanu Grb Istarske županije, najviše institucionalno priznanje te hrvatske zemlje.

Jakovčić nam je potvrdio da je surađivao s Galanom i da zna za njegovu kuću u Rovinju. Naši izvori potvrđuju kako je riječ o čovjeku koji je često pomagao talijanskoj zajednici u Istri, ali i u projektima međudržavne suradnje Hrvatske i Italije.

Talijanski izvori spominju i “tajanstvenu ženu”, Galanovu “veoma blisku prijateljicu”. Sada je traži rimski dnevnik Il Fatto quotidiano, vjerujući da upravo ona vodi rovinjsku Franicu d.o.o., te da ju Galanu više od poslovne partnerice.

Tkogod vodio da vodio - rezultati nisu blistavi. Franica (za razliku od SDP-a) uredno i pravodobno predaje zaključni račun, pa po njemu proizlazi da je i preklani i lani utržila po otprilike 18.000 kuna, te je lanjsku godinu završila s gubitkom od oko 50.000 kuna.

S druge strane, njezin je temeljni kapital razmjerno velik: 1,173.300 kuna, pa je kunst s time tako malo utržiti, a još manje zaraditi. Osim ako to zaista nije samo maska. Ali to prosuđuje sud.

Koji - kao što smo javili - treba utvrditi je li Galan zaista primao milijun eura godišnjeg mita od (odnosno preko) konzorcija Venezia Nuova za pogodovanje isisavanju novca iz međunarodnog projekta MOSE i iz poduzeća koja su bez natječaja dobivala poslove u tome gigantskom pothvatu.

Zahjev poslan u Split

Podsjetimo: MOSE je akronim za Elektromehanički eksperimentalni modul (što se izgovara jednako kao i talijanska verzija Mojsijeva imena: Mosč).

Nimalo slučajno: Mojsije je po Bibliji razdvojio vode Crvenog mora da bi Židovi utekli iz Egipta po suhu morskom dnu, a MOSE bi se sastojao od brana, tj. ustava koje se automatski zatvaraju na ulazima u Mletačku lagunu kad se prekomjerno diže razina Jadranskog mora pred Venezijom, čuvajući u njoj razinu mora bitno nižom i braneći tako centar Mletaka od pogubnih poplava.

Istražitelji u Veneziji već su zahtijevali od Brodogradilišta Split svu dokumentaciju vezanu uz njegov udio u MOSE-u - jer je upravo splitski Škver dobio posao izrade tih ustava.

Sve u svemu, posrijedi je afera koja će jamačno zanimati i Hrvatsku, ne samo Rovinj i Split. A možda se pokrene i hrvatsko Državno odvjetništvo.

Tvrtku imao da bi kupovao nekretnine

Giancarlo Galan osnovao je tvrtku u Hrvatskoj u travnju 2001. Franica d.o.o. osnovana je s temeljnim kapitalom od 1,173.300 kuna. S obzirom da je fizičkim osobama koji nisu hrvatski državljani bilo zabranjeno kupovati imovinu u Hrvatskoj, moguće je da je tvrtka osnovana isključivo zbog kupovine kuće u Rovinju. Tvrtka nema zaposlenih, a prema podacima Poslovne Hrvatske ostvaruje skromne godišnje prihode. Franica d.o.o lani je poslovala s gubitkom: ukupni prihod je iznosio 18.000 kuna, ukupni rashod 68.500 kuna pa je ostvaren neto rezultat poslovanja u iznosu od -50.476. U 2013. je aktiva Franice d.o.o iznosila 3,017.700 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:02