DRAMATIČAN PRIZOR

Širi se neviđena snimka posljednjih trenutaka ruskog Suhoja Su-27, Ukrajinci tvrde: ‘Neki je Rus želio odličje‘

Ukrajinci tvrde da su ruske snage greškom srušile vlastiti borbeni zrakoplov iznad Krima

Suhoj

 /X

Ruske snage slučajno su srušile jedan od svojih borbenih zrakoplova Suhoj Su-27 iznad Krima, barem kako tvrdi Kijev.

Glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk na ukrajinskoj je televiziji izjavio da je do incidenta nad ukrajinskim okupiranim poluotokom došlo zbog stanja povišene "borbene spremnosti".

Čelnik grada Sevastopolja, Mihail Razvožajev, kojeg je postavio Kremlj, rekao je da se ruski ratni zrakoplov "srušio" kod obale Krima, ne navodeći uzrok, te je rekao da se pilot sigurno katapultirao i pokupile su ga spasilačke službe.

Na društvenim mrežama pojavila se i navodna snimka tog incidenta.

Ruski Telegram kanali podijelili su snimku navodnog rušenja ruskog borbenom zrakoplova koji je gorio dok je padao te se vidi i padobran pilota koji se katapultirao. Gorući je zrakoplov padao u spiralnoj putanji te se na kraju uz eksploziju srušio u Crno more.

Telegram kanal Crimean Wind tvrdi da su zrakoplov slučajno oborile ruske snage u ‘prijateljskoj vatri‘, nakon polijetanja s vojnog aerodroma Belbek.

"Potvrđujemo da je taj zrakoplov pripadao Ruskoj Federaciji i da su ga uništile njihove vlastite snage", rekao je Pletenčuk.

"Bili su u pripravnosti, u borbenoj pripravnosti. Na djelu je bio ljudski faktor - jedan od operatera bio je nestrpljiv da dobije odlikovanje i nije se potrudio doznati čiji je to avion", dodao je, kako prenosi Newsweek ukrajinske medije.

Tijekom posljednja dva mjeseca ruske zračne snage pretrpjele su posebno teške gubitke u zrakoplovima, što uključuje više od 10 borbenih zrakoplova poput bombardera Su-34, borbenih zrakoplova Su-35 i rijetke skupocjene vojne špijunske zrakoplove Beriev A-50.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 20:09