VEĆ JE UBILA 70 LJUDI

ŠIRI SE OPAKA ZARAZA Bolest je smrtonosna, nema lijeka, a stigla je u metropolu

 AFP

CONAKRY - Gvinejske vlasti potvrdile su da je najmanje 70 osoba preminulo od ebole. Osim toga, dužnosnici ministarstva zdravlja te države objavile su da sumnjaju u 111 slučajeva zaraze ovim opakim virusom.

- Prioritet je izolirati osobe za koje se sumnja da su zaražene - poručili su Liječnici bez granica koji su opisali ebolu kao jednu od najsmrtonosnijih zaraza.

U dva najpogođenija distrikta u južnoj Gvineji podignuta su dva postrojenja za izolaciju zaraženih osoba dok su u glavnom gradu Conakryju preminule četiri osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako nema potvrdu o širenju virusa izvan granica Gvineje, ali je dodala kako se u susjednoj Liberiji istražuje 12 slučajeva za koje se sumnja da bi mogli biti povezani s ebolom.

Ovaj virus je otkriven 1976. nakon epidemije u Demokratskoj Republici Kongo, koja se tada zvala Zair. Simptomi bolesti su teška groznica s povraćanjem, proljevom i unutarnjim i vanjskim krvarenjem. Do danas nisu otkriveni učinkoviti lijekovi ili cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:10