BIDEN NAREDIO NAPADE

Sirija osudila američku vojnu akciju na proiransku miliciju: ‘To je kukavički čin‘

U prvoj vojnoj operaciji administracije Joea Bidena kao odgovor na nedavne napade na zapadne interese u Iraku poginulo je 17 ljudi
Čišćenje ruševina nakon američkog napada u Siriji
 Safin Hamed/AFP

Sirija je u petak osudila američke zračne napade na položaje proiranske milicije na istoku zemlje kao kukavički čin i pozvala predsjednika Joea Bidena da ne primjenjuje "zakon džungle".

U prvoj vojnoj operaciji administracije Joea Bidena kao odgovor na nedavne napade na zapadne interese u Iraku poginulo je 17 ljudi.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Kirby potvrdio je zračne udare na infrastrukturu smještenu na graničnom prijelazu koji je koristila proiranska milicija Kataib Hezbolah.

"Sirija najoštrije osuđuje američki kukavički napad na područja Deir al-Zor u blizini sirijsko-iračke granice. Američka administracija bi trebala poštivati međunarodni legitimitet, a ne slijediti zakon džungle kao prijašnja administracija", objavilo je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, također je kritizirala napade i pozvala na "bezuvjetno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije".

"To što se dogodilo je vrlo opasno i moglo bi izazvati eskalaciju u cijeloj regiji", kazao je zastupnik Dume Vladimir Džabarov.

Prema informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH) uništena su tri kamiona puna streljiva koja su stizala iz Iraka na ilegalni granični prijelaz južno od sirijskog grada Boukamala.

Posljednjih su dana proiranske oružane skupine izvele tri napada, među ostalim rakete su pale u blizini američkog veleposlanstva u Bagdadu.

Proiranske skupine na iračko-sirijskoj granici kontroliraju važni pravac dostave oružja, vojnog osoblja i dobara.

U dijelu sjevernog Iraka pod kontrolom Kurda, 15. veljače je u napadu na američku vojnu bazu u međunarodnoj zračnoj luci ubijen jedan strani djelatnik dok je više Amerikanaca ranjeno.

Na meti raketnih projektila su se u posljednje vrijeme našle američke snage te veleposlanstvo SAD-a u Bagdadu.

Bidenova odluka da napade izvede samo na teritoriju Sirije, a ne i Iraka, iračkoj vladi je omogućila predah kako bi nastavila s istragom napada na bazu u Erbilu.

Kataib Hezbolah, kao i Iran, niječu umiješanost u nedavne napade na američke interese.

Prema riječima glasnogovornika Pentagona, predsjednik Biden je odlučan u nakani da zaštiti Amerikance i ostale pripadnike koalicije te istovremeno nastoji smiriti sveukupnu situaciju u istočnoj Siriji i Iraku.

Uz Kataib Hezbolah, meta američkih zračnih napada su bili položaji i infrastruktura proiranske milicije Sayyid al-Šuhada.

Iračka vojska je priopćila da nije razmijenila informacije sa SAD-om o ciljevima napada na lokacijama u Siriji te da je suradnja sa SAD-om ograničena na borbu protiv Islamske države (IS).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:37