NOVA REVOLUCIJA

Sirija: Stranka Bas najavila da će ukinuti izvanredno stanje

Uoči najavljenih prosvjeda na glavnoj tjednoj molitvi, vlasti su objavile da će ukinuti izvanredno stanje u zemlji
 AFP

DAMASK - Sirijska vladajuća stranka objavila je da će “prostudirati način” da ukine izvanredno stanje koje je u toj bliskoistočnoj zemlji na snazi još od daleke 1963. godine. Prema zakonu koji je uvela stranka Bas (Baath), policija smije uhićivati ljude i držati ih u zatvoru bez suđenja.

Dizanje plaća

Basovci su zabranili opoziciju i nevladine udruge, no prema onome što je izjavila glasnogovornica predsjednika Bashira al-Assada, vlada sad razmišlja i o legalizaciji političkih stranaka.

Najavljeno je i dizanje plaća državnim zaposlenicima u čitavoj zemlji za 20-30 posto. Buthaina Shaaban u obraćanju naciji negirala je, pak, da je vlada naredila da se puca na prosvjednike u gradu Darai, epicentru sirijskih prosvjeda, te je ustvrdila da strani mediji preuveličavaju tamošnje stanje. Tisuće građana u tom ruralnom gradu na jugu zemlje, u blizini granice s Jordanom, i jučer su izišle na ulice iako je dosad tamo ubijeno nekoliko desetaka osoba.

Al-Jazeera je, pak, javila da su svi uhićeni prosvjednici u tom gradu pušteni na slobodu. Buthaina Shaaban je izjavila da je u Darai u srijedu, najkrvavijem danu dosad, ubijeno desetero ljudi, dok su bolnice prijavile najmanje 25 mrtvih, a ustvrdila je da su to bile osobe koje se protive sirijskom otporu cionistima i SAD-u.

No, pitanje je hoće li vlada ovim ustupcima uspjeti zadovoljiti, odnosno zaustaviti prosvjednike i vjeruju li uopće prosvjednici da će Bashar održati svoje obećanje i doista uvesti promjene.

Naime, sve bi to samo mogao biti manevar da se građani smire u petak kad je glavna tjedna molitva, a u arapskim zemljama to je već tradicionalno dan na koji računa opozicija. Aktivisti koji traže reforme i promjene u Siriji pozvali su jučer Sirijce da se okupe na prosvjedima u džamijama diljem zemlje te prozvali jučerašnji petak Danom dostojanstva.

Ključni dani

Sljedeći dani bit će ključni za sudbinu sirijskog dinastijskog režima.

Vidjet će se koliko Sirija slijedi scenarij iz drugih arapskih zemalja koje je zahvatila revolucija. Zasad sve ide u prilog tome: korištenje društvenih mreža za organizaciju prosvjednika, uhićivanje aktivista - blogera, pisaca, novinara, izlazak demonstranata na ulice, sukob s policijom, masovna uhićenja, mrtvi zbog kojih izbijaju novi prosvjedi, posebice na pogrebima, vladino obećanje o reformama, najava povećanja plaća...

Sirija poziva Libanon da oformi vladu

Sirija je pozvala libano-nske vođe da što prije formiraju novu vladu zbog događaja koji potresaju regiju, objavio je Daily Star iz Beiruta pozivajući se na izvor iz koalicije 8. ožujak na čijem je čelu militantni pokret Hezbolah. Libanonski vođe susreli su se sa sirijskim predsjednikom Assadom u Damasku. Nova vlada u Beirutu mogla bi biti objavljena već danas.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:36