NOVI ZAPLET

SIRIJCI SRUŠILI IZRAELSKI F-16! Izraelci u svom prostoru oborili iranski dron pa krenuli gađati njihovu vojnu bazu u Siriji, nisu se dobro proveli

 
Ostaci srušenog F-16 borbenog zrakoplova IAF-a
 Herzie Shapira / HERZIE SHAPIRA / Reuters

Sirijska protuzračna obrana oborila je izraelski borbeni zrakoplov F-16 čiji je cilj bio uništiti iranska postrojenja u Siriji iz kojih je navodno poletio jedan dron u Izrael, piše Guardian.

Izraelska vojska tvrdi da je srušila spomenuti dron i pogodila iranske položaje u Siriji nakon što je došlo do "teške povrede izraelskog suvereniteta". Iz vojske su također rekli da su njihovi zrakoplovi bili pod teškom protuzračnom paljbom što je prislilio posadu jednog aviona F-16 da se katapultira iz zrakoplova koji se potom srušio u dolini Jezreel na sjeveru Izraela.

Oba pilota su ozlijeđena i prevezena u bolnicu, rekli su iz vojske. Istovremeno, diljem sjevernog Izraela oglasile su se sirene zbog paljbe iz Sirije.

- Izraelske obrambene snage (IDF) gađale su iranski kontrolni centar u Siriji iz kojeg je poslan dron u izraelski zračni prostor. Uslijedila je masivna protuzračna paljba od strane Sirijaca, jedan zrakoplov tipa F-16 se srušio u Izraelu, piloti su na sigurnom - rekao je glasnogovornik izraelske vojske pukovnik Jonathan Conricus na Twitteru.

The remains of an F-16 Israeli war plane are seen near the Israeli village of Harduf, Israel February 10, 2018. REUTERS/Herzie Shapira ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO RESALES. NO ARCHIVES
Herzie Shapira / HERZIE SHAPIRA / Reuters
Ostaci srušenog F-16 borbenog zrakoplova IAF-a

Prema drugoj izjavi iz vojske, izraelske snage su identificirale "iranski dron" lansiran iz Sirije te ga je njihov borbeni helikopter presreo u izraelskom zračnom prostoru.

Vojska "pomno prati što se događa i potpuno je spremna na daljnju akciju" - rečeno je.

U međuvremenu je stigla vijest da je 'daljnja akcija' već započela. Samo nekoliko sati nakon što su izgubili avion, Izraelci su, potvrđuju to sirijski mediji, započeli nove žestoke zračne napade u okolici Damaska.

Israeli security forces walk next to the remains of an F-16 Israeli war plane near the Israeli village of Harduf, Israel February 10, 2018. REUTERS/Herzie Shapira ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO RESALES. NO ARCHIVES
HERZIE SHAPIRA / Reuters
Ostaci srušenog F-16 borbenog zrakoplova IAF-a

S druge strane, sirijski državni mediji pišu da je protuzračna obrana otvorila vatru u odgovoru na izraelski "akt agresije" prema vojnoj bazi u subotu ujutro. Također tvrde, pozivajući se na vojne izvore, da su srušili "više od jednog aviona".

The remains of an F-16 Israeli war plane can be seen near the Israeli village of Harduf, Israel February 10, 2018. REUTERS/Herzie Shapira ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO RESALES. NO ARCHIVES
HERZIE SHAPIRA / Reuters
Ostaci srušenog F-16 borbenog zrakoplova IAF-a

- Neprijateljska tijela iz Izraela jutros u zoru izvršila su novi akt agresije usmjeren prema jednoj od naših vojnih baza u centralnoj regiji. Naša protuzračna obrana je odgovorila na napad i pogodila nekoliko zrakoplova - tvrdi anonimni izvor iz sirijske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:17