PREGOVORI U ŠVICARSKOJ

Sirijska oporba: 'Asadovi zločini su okrutni poput nacističkih'

A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on September 19, 2013 shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview with Fox News in the capital Damascus. Assad pledged to destroy his stockpile of chemical arms but warned it would take a year to do so. AFP PHOTO/HO/SANA --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---
 AFP

Na pregovorima o Siriji koji su jutros počeli u švicarskom Montreuxu vođa opozicije Ahmed Jarba optužio je sirijskog predsjednika i njegov režim za ratne zločine koji „podsjećaju na nacističku Njemačku“ te je zatražio da vlasti odmah potpišu međunarodni plan za tranziciju vlasti u Damasku.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem ponovio je da se Bashar al-Assad neće povrgnuti zahtjevima koji dolaze izvana.

Sjedinjene Američke Države i Rusija te dužnosnici UN-a nadaju se pokrenuti daljnje pregovore u Ženevi. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izmijenio je oštre riječi sa sirijskim ministrom koji je govorio tri puta duže od predviđenih 10 minuta. Ban Ki-moon je zatražio da se vozilima s humanitarnom pomoći osigura trenutni pristup na područja pod opsadom. „Nakon gotovo tri godine konflikta i patnje u Siriji, danas je dan krhke ali realistične nade.“, rekao je glavni tajnik UN-a, pozivajući obje strane da krenu prema sveobuhvatnom rješenju koje se temelji na dogovorima iz Ženeve 2012. kad su svjetske sile predložile da prijelazna vlada nadgleda promjene u Siriji.

Stajališta Moskve i Washingtona razlikuju se oko toga znači li prijedlog iz 2012., poznat i kao Ženeva 1 – trenutno odstupanje s vlasti sadašnjeg predsjednika, čemu su sklone zapadne sile. Nova konferencija, nazvana Ženeva 2, počela je bez velikih očekivanja, osobito od strane islamskih pobunjenika koji Zapad doživljavaju kao izdajnika već i zbog same činjenice da zapadni političari pristaju biti u istoj prostoriji s izaslanicima Bashara al-Assada.

„Mi potpuno pristajemo na zaključke Ženeve 1. Želimo biti sigurni da imamo partnera u ovoj sobi koji ide od izaslanika Bašara al-Assada do nezavisnog izaslanika, tako da sva izvršna vlast bude prenijeta s Bašara al-Assada.“, ustvrdio je opozicijski lider Ahmed Jarba. „Moje pitanje je jasno: Imamo li takvog partnera?“, nastavio je.

Odbacio je vladine optužbe da oporba surađuje s al Quaedom i drugim militantnim skupinama. Jarba je dodao da su Assadove snage, napadajući glavne opozicijske skupine, stvorile uvjete za razvoj al Quaede na tom području. Ministar Moualem je pozvao strane sile da prestanu „podupirati terorizam“ i da odbace sankcije nametnute režimu u Damasku. Inzistirao je da nije spreman raspravljati o budućnosti predsjednika al-Assada. „Došli smo ovdje kao predstavnici sirijskog naroda i države i svatko bi trebao znati da nitko na ovom svijetu nema pravo osporiti legitimitet predsjednika ili vlade… to mogu napraviti samo Sirijci sami.“, dodao je.

„Vidimo samo jednu opciju, pregovore oko prijelazne vlade vođene uz obostranu suglasnost. To znači da Bašar al-Assad neće biti dio prijelazne vlade.“, nepopustljiv je američki državni tajnik John Kerry, prenosi Reuters. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je stajalište Moskve da bi Iran, bitan vanjskopolitički saveznik sirijskih vlasti, trebao imati pravo glasa kad je riječ o situaciji u Siriji.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani komentirao je u izjavi za iransku novinsku agenciju IRNA-u da je malo vjerojatno da će konferencija uspjeti „…jer nedostaju najutjecajniji igrači, sumnjam da će Ženeva 2 uspjeti u borbi protiv terorizma, sumnjam u to da su sposobni riješiti krizu u Siriji.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:16