ŽIVOT NA SJEVERU

SIRIJSKE IZBJEGLICE GRANICU PRELAZE I BLIZU SJEVERNOG POLA Otkrili način kako legalno iz Rusije ući u Norvešku

Granicu je nezakonito prelaziti pješice, pa ju je stotinjak izbjeglica iz Sirije koji traže azil prešlo na biciklu
 Colourbox

Više od stotinu izbjeglica iz Sirije prešlo je norveško-rusku granicu na dalekom sjeveru vozeći se biciklima, čime su iskoristili rupu u zakonu. Pogranična postaja Storskog u arktičkom krugu jedini je norveški legalni granični prijelaz s Rusijom, dva sata vožnje od Murmanska. Prema sporazumu, granicu je nezakonito prelaziti pješice, kao što je također nezakonito povesti preko granice nekoga tko nema potrebne dokumente.

Ovaj problem je do sada ove godine 113 tražitelja azila, a većina njih su sirijski izbjeglice, zaobišlo tako što su biciklima ušli preko Storskog u Rusiju.

Lokalne novine Sør-Varanger Avis prenijele su riječi Gørana Stensetha, koji je rekao kako znaju da turisti prelaze granicu na biciklima, ali da su nedavno također primijetili neke tražitelje azila kako dolaze na biciklima.

Šef lokalne policije izjavio je pak da su pogledali zakonske odredbe i odlučili da će od sada kažnjavati vozače koji voze bicikl preko granice. Policija je već uhitila nekoliko vozača koji su preko granice prevozili azilante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:54