RAT U SIRIJI

SIRIJSKE VLADINE SNAGE POTPUNO NADZIRU PODRUČJA JUŽNO OD DAMASKA 'Gradovi Istočna i Zapadna Guta sada potpuno slobodni od pošasti terorizma'

 REUTERS

Sirijske vladine snage i njihovi saveznici u ponedjeljak su potpuno preuzele kontrolu južno od Damaska nakon evakuacije militanata Islamske države (IS) iz tog područja, prvi put očistivši glavni grad od njihove prisutnosti, rekle su vojska i promatračke skupine.

"Najnovija vojna pobjeda znači da su cijeli gradovi Istočna i Zapadna Guta sada potpuno slobodni od pošasti terorizma u svim njegovim oblicima", istaknulo je zapovjedništvo sirijske vojske u izjavi.

Dodalo je da je pobjeda posebno važna jer znači sigurnost Damaska i okolice.

"Ova najnovija pobjeda omogućava vladinim snagama da preuzmu kontrolu u svim područjima oko glavnoga grada Damaska koji je izgubila prije šest godina ... U Damasku sada nema vojnih operacija", rekao je čelnik Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

Evakuacija pripadnika Islamske države prema pustinji u središnjoj Siriji završena je, rekao je Abdel Rahman te dodao da je u nedjelju i ponedjeljak u 32 autobusa odvezeno 1600 ljudi, militanata i njihove obitelji, iz područja južno od Damaska.

Sirijska državna televizija potvrdila je da su vladine snage preuzele posljednji džep koji je držao IS u području Hadžar al Asvada.

Sirijske snage i njihovi saveznici 19. travnja počeli su vojne operacije da ponovno zauzmu područja u palestinskom izbjegličkom logoru Jarmuku i područjima Kadamu, Tadamunu i Hadžar al Asvadu.

Opservatorij je rekao da je u vojnim operacijama ubijeno više od 250 pripadnika vladinih snaga, 233 džihadista i više od 60 civila.

U ratu u Siriji od 2011., do danas je poginulo više od 350.000 ljudi, a milijuni su raseljeni i izbjegli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:26