ŠTO MU BI?

Sirijski krvolok stigao gazdi u Moskvu pa se propisno osramotio: ‘Nešto su mu ipak trebali objasniti...‘

Sirijski predsjednik tijekom posjeta Moskvi neobjašnjivo se ponio i osramotio pri ceremoniji polaganja vijenca

Bashar al-Assad u Moskvi je izazvao neugodnu situaciju

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad nespretno se ‘gombao‘ s vijencem tijekom posjeta Grobu neznanog vojnika u Moskvi u srijedu. Dok su ruski vojnici s bijelim rukavicama u svečanim uniformama polagali vijenac ispred spomenika, sirijski vođa je neobjašnjivo istupio naprijed i dva puta posegnuo za vijencem kako bi im pomogao - ili što već. Činilo se kao da strahuje da vijenac vojnicima ne ispadne iz ruku. Videozapis prikazuje Assada kako se potom odmiče unatrag nakon uspješnog polaganja dok je limena glazba stala na trenutak u tišini, a sat je glasno otkucavao iznad moskovskog parka Aleksandrov vrt.

Posjet Assada grobnici u zidinama Kremlja uoči njegovog sastanka s Vladimirom Putinom značio je odavanje počasti ratu koji ga je učinio privrženim Moskvi i invaziji na Ukrajinu, koju on podržava. No, nije jasno zašto, navodi The Telegraph, protokol polaganja vijenaca nije bio priopćen sirijskom čelniku, budući da su državni posjeti obično detaljno režirani.

Inače, ovaj Assadov posjet Moskvi prvi je od rujna 2021. godine i podudara se sa zakazanim sastankom između visokih dužnosnika ministarstava vanjskih poslova Rusije, Irana, Turske i Sirije.

Dok dužnosnici rade na obnovi veza između Sirije i Turske, koja podržava sirijske pobunjenike koji se od 2011. bore za svrgavanje Assada, Moskva koristi razgovore kako bi demonstrirala da Putin nije izoliran nakon početka njegove katastrofalne invazije na Ukrajinu te kako bi pokazala svoju korisnost za one države koje ga trenutačno ne tretiraju kao izopćenika.

Ni Putin ni ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nisu bili prisutni na dočeku Assada u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo, što su neki promatrači protumačili kao proračunato iskazivanje prezira ili barem nepoštovanja. Umjesto toga, po dolasku su ga pozdravili zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Jefimov i Putinov predstavnik, za što je sirijsko predsjedništvo inzistiralo na svom Telegramu da je "u skladu s ruskim protokolom koji je na snazi za prijem predsjednika".

Sastanak u srijedu održan je na 12. godišnjicu početka sirijskog građanskog rata, sukoba u kojem je poginulo gotovo pola milijuna ljudi i raseljeno pola predratnog stanovništva zemlje. Iako je intenzitet nasilja oslabio, Turska i dalje podržava pobunjenike u sjeverozapadnom Idlibu, području u kojem živi više od četiri milijuna Sirijaca.

Rusija je tražila približavanje Damaska i Ankare kako bi došlo do okončanja sukoba, a Moskva je u prosincu bila domaćin razgovora između ministara obrane dviju zemalja. Iako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nagovijestio da bi bio voljan osobno se sastati s Assadom, glavni kamen spoticanja i dalje je prisutnost turskih vojnika u sjevernoj Siriji.

Izrazio Putinu potporu

Sirijski, turski i ruski zamjenici ministara vanjskih poslova, kao i viši savjetnik njihovog iranskog kolege, kako je predviđeno, trebali su u Moskvi održati razgovore u srijedu, a trebali bi i u četvrtak, kako bi raspravljali o "protuterorističkim naporima" u Siriji. Ova diplomatska inicijativa dolazi manje od tjedan dana nakon što je Kina posredovala u sporazumu između Irana i Saudijske Arabije o obnovi njihovih veza.

Assad je izrazio Putinu svoju potporu za njegovu invaziju na Ukrajinu tijekom sastanka pred kamerama u Kremlju u srijedu, rekavši da se Rusija bori protiv neonacista i "starih nacista". Također je rekao kako očekuje opipljive gospodarske rezultate od svog prvog javnog posjeta Rusiji od njezine invazije punog opsega na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Assad od ranije podržava rusku invaziju na Ukrajinu, nazivajući "specijalnu vojnu operaciju" svog pokrovitelja Putina, "ispravljanjem povijesti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:07