ZAGLUŠUJUĆE DETONACIJE

Sirijski projektil eksplodirao kod izraelskog nuklearnog postrojenja, odmazda je uslijedila odmah

Izraelske snage potom su izvršile novi zračni napad u znak odmazde u kojem je ozlijeđeno četvero ljudi
Ilustracija
 Omar Haj Kadour/AFP

Sirijska raketa pala je noćas nedaleko od izraelskog nuklearnog postrojenja Dimona, nakon čega su se u većem dijelu te države mogle čuti zaglušujuće eksplozije. Izraelske obrambene snage tvrde kako nije bila riječ o namjernom napadu, već o zalutaloj protuzračnoj raketi.

Sirijska protuzračna obrana navodno je ispalila raketu na izraelski vojni zrakoplov u sklopu zračnog napada na mete unutar sirijskog dijela Golanske visoravni, no na kraju je pala u pustinjskom području Negev, nedaleko od izraelskog nuklearnog reaktora u Dimoni.

Izraelski sustavi protiv raketnih napada automatski su pokušali presresti raketu, no još uvijek nije poznato da li je presretanje bilo uspješno. Komadi masivne rakete, koja je vjerojatno bila model SA-5 ruske proizvodnje, rasuli su se nad većim dijelom Negeva, a neki od dijelova pali su oko 30 kilometara daleko od Dimone.

Izraelske snage potom su izvršile novi zračni napad u znak odmazde, ovaj put protiv sirijske protuzračne obrane koja je lansirala raketu, a sirijski službeni izvori tvrde kako je u tom napadu ozlijeđeno četvero ljudi, te da je prouzročena materijalna šteta.

Glasnogovornik izraelske vojske Hidai Zilberman kazao je za izraelske medije kako se nije radilo o namjernom napadu na državu niti na nuklearno postrojenje. “Nije bilo namjere gađanja nuklearnog reaktora u Dimoni,” kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:56