IZBORI U DEŽELI

Široka lepeza kandidata za slovenskog predsjednika: Ekskomunicirani svećenik, beskućnica i sudionik reality showa

Najviše šanse za ponovni izbor na mjjsto predsjednika države ima sadašnji predsjednik Danilo Türk
 Facebook

LJUBLJANA - Među neformalnim kandidatima za mjesto predsjednika Slovenije nalaze se ekskomunicirani svećenik, beskućnica i sudionik televizijskih reality show emisija, pa se slovenski mediji pitaju o smislu preuranjene kampanje za predsjednika države u situaciji kad je zemlja suočena s ozbiljnijim pitanjima.

Kako u utorak piše ljubljansko "Delo", neformalne predsjedničke "kandidature" do sada su najavili beskućnica sa socijalnom potporom Fani Eršte, ekskomunicirani svećenik mariborske nadbiskupije Dušan Egidij Kubot koji se u kampanji zauzima za "demokratski socijalizam", nakon što je iz Crkve isključen zbog protivljenja celibatu i crkvenom materijalnom bogatstvu, zatim stalni sudionik televizijskih reality show emisija i opscenih javnih ispada Artur Štern, ali i još nekoliko osoba s ruba društva.

Slovenski politički analitičar i socijalni psiholog Vlado Miheljak izjavio je za ljubljansko "Delo" da za slovensku političku scenu i predstojeću službenu kampanju za predsjedničko mjesto nisu problematični "autsajderi" koliko način kojim se biračima ovog ljeta predstavlja nekadašni predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i bivši predsjednik vlade Borut Pahor .

Kako bi se približio biračima pred izbore za predsjednika države, koji se održavaju 11. studenoga, Pahor putuje državom i u raznim mjestima besplatno radi na brojnim poslovima. Do sada je radio u tvornici čarapa, poduzeću za ceste, azilu za napuštene životinje, mesnici, gradskoj čistoći i na nizu drugih radnih mjesta, gdje su ga pratile kamere.

Pahorovi kritičari navode da je riječ o slabo promišljenoj i neodmjerenoj kampanji, koja bi mu se mogla vratiti kao bumerang jer je i njemu naklonjeni birači ocjenjuju populističkom, tvrde slovenski mediji.

Prema do sada objavljenim ispitivanjima javnog mnijenja, najviše šanse za ponovni izbor na mjesto predsjednika države ima sadašnji predsjednik Danilo Türk . Na izborima će sudjelovati i zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver. On je član Slovenske demokratske stranke (SDS), podržavaju ga i kršćanski demokrati iz Nove Slovenije (NSI).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:13