TO SE ZOVE NAPREDAK

SIROMAŠNE OBITELJI DOBIT ĆE SOLARNE PLOČE Zelena inicijativa uštedit će siromašnima i do 1000 dolara godišnje

 SASH

Američka savezna država Kalifornija postala je najbolja zemlja na svijetu za većinu zelenih tehnologija, ponajprije solarnih ploča. Jedini problem je njihova visoka koja može dosegnuti i do 15 tisuća dolara. Upravo zbog toga, često su dostupne samo dobrostojećim obiteljima, no i tome će uskoro doći kraj.

Naime, projekt Grid Alternatives (Alternative mreži) pokrenuo je plemenitu inicijativu, koristeći vladin novac za borbu protiv globalnog zatopljenja, kojom će natjerati kompanije zagađivače da plate postavljanje solarnih ploča na krovove kuća siromašnih obitelji.

Prema pisanju San Francisco Chroniclea, plan je koristiti novac iz fonda u kojeg su velike zagađivačke industrije morale uplaćivati sredstva po toni ispuštenog ugljičnog-dioksida. Trošak za siromašne obitelji - nula!

Grid Alternatives navodi kako je projekt Single-family Affordable Solar Homes ( SASH) vrijedan više od 162 milijuna dolara. Riječ je o prvom projektu posvećenom postavljanju 'zelenih tehnologija' kućanstvima koja si to ne mogu priuštiti. U planu je postavljanje solarne mreže na više od 1600 domova do kraja godine.

Koristeći programe stručnog osposobljavanja i donacije iz solarnih kompanija nakana je da troškovi budu što manje. Iako je dobivanje i postavljanje ploča potpuno besplatno, Projekt traži da obitelj ili nahrani postavljače ili pomogne u instalaciji.

Kalifornija godišnje kroz 'porez na zagađenje' uprihodi 14,7 milijuna dolara, a tijekom godina taj je fond skupio impresivnih 1,6 milijardi dolara. Vraćajući najmanje deset posto tog iznosa kroz solarne ploče u zajednicu, vlasti će 'jednim udarcem srediti dvije muhe' - pomoći će siromašnim obiteljima u štednji te velike zagađivače angažirati u smanjenju emisija ugljičnog-dioksida.

Sve obitelji koje žive u Kaliforniji, a kvalificirane su kao siromašne sigurno dobivaju solarne ploče. Grid Alternatives predviđa uštedu obiteljima i do 1000 dolara godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:18