INDUSTRIJA SUROGATA

SIROMAŠNE ŽENE RAĐAJU DJECU ZA DRUGE Indijke parovima sa Zapada iznajmljuju maternice za 800 dolara

Indija je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je surogat majčinstvo legalizirano i za zapadnjačke prilike ne košta puno

Indijski je potkontinent postao adresa na koju hrle mnogi parovi u potrazi za surogat majkom koja će im pomoći postati roditeljima. Indija je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je surogat majčinstvo legalizirano i za zapadnjačke prilike ne košta puno.

Žene koje rađaju djecu za druge za tu „uslugu“ prime oko 8.000 dolara. CNN donosi priču u kojoj nema puno emocija, niti moralnih dvojbi; naglašava tek ekonomsku dobit koju ostvare surogat majke, ako je naposljetku i dobiju...

„To je puno novca, za ljude poput nas koji skoro da nikada nisu ni vidjeli novac, to je jako, jako puno novca.“, kaže jedna od surogat majki. U hostelu u Anandu u jednoj od zapadnih provincija, 50 trudnih žena koje su svoju maternicu iznajmile drugima žive zajedno čekajući porod.

Manjula ima 30 godina i dvoje djece, a ovo joj je drugi put da se odlučila postati surogat majka. Prije toga radila je s mužem na poljima, svako je zarađivao po dva dolara dnevno. „Za novac koji sam zaradila prvi put napravili smo kuću, a sad sam došla ne bi li zaradila da školujem i udam kćer. Želim da uči informatiku. I želim je udati za dobrog dečka."

O trudnicama u hostelu brine doktorica Nayana Patel. Prvi put je nadzirala trudnoću jedne surogat majke 2003., bila je riječ o baki koja je rodila blizance za svoju kćerku. „Tad sam se počela baviti komercijalnim surogat trudnoćama, jer nije svatko sretan da ima majku ili sestru koja će roditi dijete za njih.“, komentira.

„Surogat majke novcem koji zarade značajno poboljšavaju život svoje djece i muževa.“, kaže doktorica koja je od 2004. pomogla rađanje 700 beba za 580 parova. „Ti parovi nikada ne bi mogli imati dijete, da im nisu pomogle surogat majke.,Dakle, rezultat je da na svijet dolazi dijete, što je prekrasno.“, uvjerena je liječnica.

Indija je nedavno dodatno regulirala 'industriju' surogat majčinstva. Zabranila je homoseksualnim parovima i samcima da sklapaju ugovore sa surogat majkama, a od žena koje će nositi dijete traže da budu od 21 do 35 godina stare.

„Dobivamo puno upita homoseksualnih parova, ali s njima ne možemo surađivati. Ovo je mala sredina, i mnoge bi surogat majke bile šokirane da ih se zatraži da rode dijete istospolnom paru.“, govori dr. Patel.

Komercijalizacija surogat majčinstva dovela je do mnogih slučajeva financijske eksploatacije žena. Puno njih na koncu ne dobiju obećanih 8.000 dolara, ta suma opadne i na 800.

„Dakle, to nje tako profitabilno kao što se govori. Ako netko treba surogat majku najbolje je da mu maternicu ponudi prijateljica ili rođakinja. Zašto za takvo što eksploatirati siromašne žene? To je kao prodaja organa.“, kaže Ranjana Kumari, aktivistkinja koja se bori za ženska prava.

Lokalno stanovništvo u gradu s neodobravanjem gleda na surogat majčinstvo, drže da je to 'prljavi posao'. Madhu Makwan zatražila je novinare da joj prevedu razglednicu koju joj je poslala kanadska obitelj za koju je devet mjeseci nosila dijete.

„Bez tvoje pomoći i žrtvovanja mi ne bismo mogli zasnovati našu obitelj. Molimo te znaj da ćemo mu reći za tebe, koliko si nam ti značila. Nikada te nećemo zaboraviti i uvijek ćeš ostati u našim srcima.“ Makwan je rodila prije dva tjedna. „Naravno da se osjećam loše – dijete je u mojoj maternici raslo devet mjeseci... No, oni trebaju dijete, a ja trebam novac.„

Ističe da je novac koji je dobila sasvim promijenio život njezinoj obitelji. Upitana što bi poručila kanadskoj obitelj koja joj je poslala razglednicu kaže: „Rekla bi im 'hvala', no ne znam kako se to kaže na engleskom. Dobila sam šansu da poboljšam život... Bog je milostiv.“, govori tiho jecajući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:25