KRIVA PROCJENA

Situacija je alarmantna, Biden je potpuno pogubljen, a ljevica u Americi srlja u ‘mišolovku‘ Donalda Trumpa...

Aktualni predsjednik u kampanji se planira fokusirati na pravo na pobačaj, dok će se njegov najizgledniji rival laserski fokusirati na (goruće) pitanje migracija

Donald Trump 

 Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

"Implozija je konačno finalizirana" slavodobitno je napisao NYT u nedjelju, čim je guverner Floride, Ron DeSantis, obznanio da se i formalno povlači iz utrke za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke kako bi Donaldu Trumpu, svom "političkom kreatoru", olakšao put do predizborne pobjede.

Uoči sljedećeg ciklusa predizbora, onoga u saveznoj državi New Hampshire u kojoj je desnica bitno umjerenija nego na Srednjem Zapadu, u utrci su ostali još samo bivši predsjednik i njegova nekadašnja veleposlanica pri UN-u, Nikki Haley, iza koje stoji umjerena struja stranke.

Ankete Trumpu u New Hampshireu najavljuju oko 50 posto, a njegovoj protukandidatkinji nešto manje od 40.

DeSantis je u toj saveznoj državi očekivao tek 6 posto, što prema kriterijima Republikanske stranke nije dovoljno da osvoji niti jednog delegata, a kako bi ga herkulijanski zadatak tek čekao u narednoj predizbornoj fazi, guverner Floride zaključio je da nema smisla ostati u utrci te je obustavio kampanju.

- Jasno je samo po sebi da je Donald Trump kvalitetniji kandidat od aktualnog predsjednika Joea Bidena, zbog čega može računati na moju podršku. Ne smijemo se vratiti staroj republikanskoj gardi koja nas želi vratiti u prošlost – izjavio je u grotesknom videu objavljenom na društvenim mrežama.

DeSantis se, tako, baš poput Teda Cruza 2016., pred očima cijelog svijeta podčinio političkom suparniku koji ga je tijekom cijele kampanje ismijavao, nazivao pogrdnim imenima i na različite načine omalovažavao.

- Neka počiva u miru Božjem – zlurado je komentirao Trump DeSantisovu odluku sa svog skupa u New Hampshireu, no nešto kasnije, na nagovor svojih suradnika, ipak je ublažio stav te se floridskom guverneru zahvalio na "velikodušnoj podršci".

Davnih dana, koji su se odvili prije samo nekoliko mjeseci, od Rona DeSantisa očekivalo se mnogo. Guverner Floride još se 2022. nametnuo kao najozbiljniji nasljednik Donalda Trumpa u Republikanskoj stranci.

Kao dovoljno iskusnom, ali opet i dovoljno mladom te savršeno "trumpističkom", analitičari su mu predviđali brda i doline, pa čak i Ovalni ured. Međutim, "Trump nakon Trumpa" nikako nije uspio dobiti vjetar u leđa s "pravim" Trumpom u izbornoj utrci.

Iako je u njegovu kampanju bilo uloženo više od 150 milijuna dolara, rejting mu je mjesecima stagnirao, što je uzrokovalo velikim i učestalim kadrovskim rošadama zbog čega je njegova kandidatura počela nalikovati na medijski cirkus. Sve je to dodatno demotiviralo donatore, osobito one "dubljeg džepa", koji su počeli tražiti alternativu te su u ključnoj fazi kampanje prepoznali Nikki Haley kao najsuvisliju predstavnicu stare republikanske garde te su joj dali bianco ček.

DeSantisov je stožer svu energiju i proračun potrošio u Iowi, gdje je nakon obiđenih svih 99 okruga i susreta s gotovo svim stanovnicima dotične savezne države, osvojio (daleko) drugo mjesto s tek 21 posto glasova i shvatio da nema putanju za nastavak kampanje. Bez Trumpovih birača nije mogao ništa, a do Trumpovih birača, s Trumpom u utrci, nije mogao doprijeti.

Tek ostaje za vidjeti hoće li bivši predsjednik nagraditi "DeSanctimoniousa", kako ga je pogrdno zvao tijekom kampanje. Ruku na srce, Trump nema reputaciju "pružanja drugog obraza" i "davanja druge šanse" onima koji mu jednom okrenu leđa.

Čak i onim analitičarima koji su čekali s bombastičnim najavama Trumpove apsolutne pobjede na republikanskim predizborima postaje sve teže zamisliti scenarij u kojem on neće, i to prije super utorka, osigurati predsjedničku nominaciju. Nikki Haley ima sve teži i uži put do eventualne pobjede. Loša vijest je da, sve i da nekim čudom uspije osvojiti New Hampshire, pred njom je tek najteži zadatak – osvojiti vlastitu Južnu Karolinu u kojoj ne kotira dobro. Haley bi New Hamphire, sve i da ondje postigne suvisao rezultat, mogao biti plafon u istoj mjeri u kojoj je Iowa bila DeSantisu.

Dobra vijest je činjenica da iza nje stoji prilično dubok novčanik živućeg brata Koch, zbog čega bi u utrci mogla ostati i dulje nego što bi joj u normalnim okolnostima "bilo isplativo", ako ni zbog čega drugoga, onda da Trumpu radi probleme.

Iako demokrati tvrde da se sve odvija po njihovom planu, jer "su Trumpa već jednom uspješno pobijedili i znaju kako to učiniti opet", postaje sve jasnije da će američka ljevica u fokus svoje kampanje staviti pitanje prava na pobačaj i borbu za "dušu demokracije". Jednako tako, iskristaliziralo se da će se Trump laserski fokusirati na (goruće) pitanje migracija i negativnih posljedica Bidenove ekonomske reforme, što su točke koje apsolutna većina Amerikanaca, mimo ideološkog spektra, smatra osobnim prioritetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:23