PRERAČUNAO SE

Situacija u Ukrajini razvija se točno onako kako Putin nije htio, a profitirat će svi njegovi rivali

Ako se Ukrajina može oduprijeti ruskim napadima, oružje koje trenutno prima od prijateljskih joj zemalja moglo bi je transformirati

Vladimir Putin

 NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Što dulje Ukrajina bude odolijevala ruskim napadima, to će njezina vojska više profitirati od oružja i znanja sa Zapada. Upravo se te transformacije najviše bojao predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin te je zato 24. veljače svojoj vojsci naredio da je napadne, piše The Associated Press.

Popis oružja koje stižu u Ukrajinu dugačak je i raste. Na njemu se nalaze novi američkih borbeni dronovi i najmodernije topništvo iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Također, tu su i protutenkovsko oružje iz Norveške te drugih zemalja, oklopna vozila i protubrodski projektili iz Velike Britanije te protuzračne rakete Stinger iz SAD-a, Danske i drugih zemalja.

Ako se Ukrajina može oduprijeti ruskim napadima, oružje koje trenutno prima od prijateljskih joj zemalja moglo bi je transformirati. Naime, ona se kao i druge bivše države članice sovjetskog saveza do sada uglavnom oslanjala na oružje i opremu iz sovjetske ere.

Održavanje te vojne pomoći neće biti lako. Oprema je skupa, a za neke zemlje koje su je poslale ona predstavlja politički rizik. Uz to, činjenica da se to oružje sada nalazi u Ukrajini znači da zemlje koje su ga joj poslale u svojim rezervama imaju manje istog. Upravo je zato ministar obrane SAD-a Lloyd Austin u utorak sazvao sastanak u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein. Na njemu su on te ministri obrane i vojni lideri iz otprilike 40 zemalja raspravljali o kratkoročnim i dugoročnim implikacijama snabdijevanja Ukrajine oružjem.

Austin je rekao da Zapad želi Ukrajini samo dati podršku već da joj želi pomoći pobijediti znatno brojnijeg okupatora. Američki je ministar na početku sastanka u Ramsteinu rekao da će saveznici Ukrajine nastaviti davati sve od sebe kako bi odgovorili na sigurnosne izazove s kojima se ta zemlja trenutno suočava. "Vjerujemo da Ukrajina može pobijediti ako bude imala pravu opremu i podršku", rekao je Austin u ponedjeljak nakon što su on ministar vanjskih poslova SAD-a Antony Blinken posjetili Kijev i tamo s ukrajinskim izaslanstvom razgovarali o ukrajinskim potrebama. Austin je dodao da je Zapad Rusiju želi oslabiti do te mjere da u Ukrajini više ne može raditi stvari koje je tijekom invazije do sada radila.

Unatoč problemima s kojima se suočila u ranoj fazi rata, Rusija na istoku Donbasa još uvijek drži ključne punktove i tamo šalje dodatne trupe i opremu. SAD i Sjevernoatlantski savez (NATO) ulažu velike napore da ukrajinskim vojnicima u toj regiji dostave dovoljno oružja kako bi se ovi mogli dostojno suprotstaviti Rusima.

U trenutku kada ishod ruske invazije na Ukrajinu nije izvjestan, Ministarstvo obrane SAD-a odlučilo je u Ukrajinu poslati 90 najmodernijih američkih haubica i 183 tisuće jedinica municije. Ministarstvo je reklo da će Ukrajincima poslati i drugog sofisticiranog oružja, a dogovaraju se i edukacije kako bi se ukrajinski vojnici mogli koristiti spomenutim haubicama i dva vrstama borbenih dronova.

Austin i Blinken u ponedjeljak su objavili da će u Ukrajinu i 15 zemalja partnera te saveznika poslati 713 milijuna dolara vrijednu vojnu pomoć. Od toga će 322 milijuna dolara otići direktno u Kijev, a ostatak ide zemljama koje su Ukrajini u ključnim trenucima rata pružale najveću podršku. Za razliku od prethodnih paketa pomoći, Ukrajina i druge zemlje spomenute će iznose dobiti u gotovini te će taj novac moći utrošiti na ono što im treba.

Ukrajinci tvrde da im treba još pomoći te da bi im dobro došli sustavi za obranu od zračnih napada s velikim dometom, borbeni zrakoplovi, tenkovi te raketni sustavi koji mogu više projektila ispaliti odjednom.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Amerika predvodi napore da se Ukrajinu prebaci na zapadnjačko oružje, ali da mu je žao što ti napori nisu uloženi mjesec ili dva dana prije početka rata.

Umirovljeni američki general Philip Breedlove koji je od 2013. do 2016. godine zapovijedao NATO-ovim snagama u Europi Putinove je želje po pitanju Ukrajine maksimalno sažeo - bez oružja, NATO na distanci, bez Amerike. "Dogodilo se, međutim, ono što Putin nije htio. Oružje stiže u Ukrajinu, a NATO i Amerika jačaju svoju poziciju u Europi", rekao je Breedlove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:55