OČAJ NA ŠRI LANKI

Situacija zbog opće nestašice svega izmiče kontroli, policija ubila prosvjednika: ‘Pucajte, pucajte, otjerajte ih!‘

Ovo je prvi smrtni slučaj koji je prouzročila policija otkako su izbili inače uglavnom mirni prosvjedi u Šri Lanki zbog nestašica i rasta cijena

Prosvjedi u Rambukkani

 AFP

Jedna osoba je preminula, a više je u kritičnom stanju na Šri Lanki nakon što je policija otvorila vatru na mnoštvo koje je prosvjedovalo protiv povećanja cijena goriva i ekonomske krize u zemlji.

Policija je potvrdila da je pucala na skupinu koja je više od osam sati blokirala željezničku prugu u gradu Rambukkani, oko 100 kilometara od glavnog grada Colomba. Prosvjedovali su protiv razorne nestašice goriva i nafte u zemlji te odluke o daljnjem podizanju cijena goriva ovog tjedna, prenosi The Guardian.

Ovo je prvi smrtni slučaj koji je prouzročila policija otkako su posljednjih tjedana spontano izbili inače uglavnom mirni prosvjedi diljem zemlje, na kojima se pozivalo na ostavku vlade jer se Šri Lanka suočava s najgorom gospodarskom krizom od stjecanja neovisnosti. Prema izvještajima, dvanaest osoba je ozlijeđeno u incidentu, a dvije su u kritičnom stanju.

Kako su devizne rezerve Šri Lanke pale na rekordno niske razine i zemlja se suočava s bankrotom, vlada nije mogla omogućiti uvoz goriva i nafte, što je dovelo do masovne nestašice i široko rasprostranjenog bijesa. Najmanje tri osobe poginule su tijekom sukoba u dugim redovima ispred benzinskih postaja. Građani su se suočili s nestašicama hrane i lijekova koje traju već tjednima, dramatičnim rastom inflacije i dnevnim redukcijama struje u trajanju od 13 sati.

Prema tvrdnjama policije, prosvjednik u Rambukkani odbijao je maknuti se sa željezničke pruge te je parkirao kamion s gorivom preko nje. Policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala gomilu, čime je isprovocirala prosvjednike, a policija je potom odgovorila ispaljivanjem metaka. Videosnimka s mjesta događaja pokazuje kako viši časnik daje upute policajcima u uniformama opremljene punom opremom za nerede: "Pucajte, pucajte i otjerajte ih".

image

Prosvjednik u Rambukkani odbijao je maknuti se sa željezničke pruge te je parkirao kamion s gorivom preko nje

AFP

Liječnik Mihiri Priyangani, koji radi u vladinoj bolnici u obližnjem Kegalleu, potvrdio je da je primljeno 13 osoba s ranama za koje se čini da su nanesene vatrenim oružjem. Jedna je osoba preminula, dok su dvije operirane.

U utorak navečer u Rambukki je uveden policijski sat. Komisija za ljudska prava Šri Lanke priopćila je da su formirali tročlano vijeće te da će istražiti incident.

Iako je između prosvjednika i policije bilo sukoba još na početku prosvjeda prošlog mjeseca, posljednjih tjedana oni su uglavnom bili mirni. Tisuće ljudi su se nastavile okupljati u Colombu na dnevnoj razini kako bi pozvale vladu da odstupi, uz minimalno uplitanje policije ili vojske, a ovo je prvi put da je raspoređena smrtonosna sila.

Amnesty International u svom je priopćenju naveo da su "zabrinuti zbog uznemirujućih izvješća o najmanje jednoj smrti i više od 10 ozlijeđenih osoba nakon što je policija danas otvorila vatru na prosvjednike u Rambukkani. Vlasti moraju uvijek biti suzdržane i ne koristiti više sile nego što je to nužno potrebno".

Američka veleposlanica u Šri Lanki, Julie Chung, izjavila je da je "duboko ožalošćena užasnim vijestima koje stižu iz Rambukkane" i pozvala na "transparentnu, neovisnu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:56