ESKALACIJA

SJ. KOREJA ISPALILA PROJEKTIL, PRELETIO JE JAPAN I IZAZVAO PANIKU Vlasti u Tokiju: 'Svi građani na sjeveru neka odu u skloništa zbog mogućeg napada'

 REUTERS

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak navečer po hrvatskom vremenu, u utorak ujutro po lokalnom vremenu, lansirala najmanje jedan balistički projektil u smjeru sjevernog Japana, objavila je japanska javna televizija NHK, a potvrdile su i vlasti u Tokiju i Južnoj Koreji.

- Ljudi na sjeveru Japana trebali bi biti na oprezu zbog mogućeg sjevernokorejskog napada projektilom, objavila je japanska vlada neposredno nakon što su vojni sustavi detektirali da je došlo do ispaljivanja rakete, nekoliko minuta prije 6 sati ujutro po japanskom vremenu.

Odmah je aktiviran 'J-alert', sustav hitnog obavještavanja javnosti u izvanrednim situacijama pa su građani na sjeveru države dobili SMS poruke s uputama za ponašanje, a javna televizija je prekinula redoviti program kako bi voditelji nekoliko puta pročitali spomenute upute.

- Sklonite se u čvrste objekte ili u podzemna skloništa, stoji između ostalog u uputama.

Nekoliko minuta nakon prvih upozorenja stigla je informacija da je raketa preletjela sjeverni Japan, otok Hokkaido, i otišla dalje prema istoku. Navodno je sletjela oko 1180 kilometara dalje, u Tihi ocean, gdje se raspala u tri dijela.

- Sjeverna Koreja je ispalila neidentificirani projektil iz regije Sunan u blizini Pjongjanga, objavio je u međuvremenu združeni stožer južnokorejske vojske, a potvrdu ispaljivanja rakete objavio je i Pentagon, u kojem navode da nije predstavljala prijetnju za Sjevernu Ameriku.

Washington Post podsjeća da je posljednji put sjevernokorejski projektil kroz japanski zračni prostor proletio 1998. godine, ali ovoga puta to se dogodilo u trenutku kada  između dviju država i u cijeloj regiji zbog nuklearnih aktivnosti režima Kim Jong-una vlada velika napetost.

Vidno bijesan japanski premijer Shinzo Abe kratko nakon ovog incidenta izjavio je kako će učiniti sve da zaštiti japanske građane. Šef njegova kabineta Yoshihide Suga je najavio 'snažan odgovor', ali nije precizirao što to znači.

I japanske i južnokorejske vlasti smjesta su sazvale hitne sjednice svojih najviših tijela za pitanja nacionalne sigurnosti. Objavljeno je i kako su u stalnom kontaktu s Amerikancima, čiji je predsjednik Donald Trump Sjevernoj Koreji nedavno zaprijetio 'vatrom i bijesom' u slučaju da se drzne ispaliti projektil prema Guamu, američkom teritoriju u Tihom oceanu.

Abe i Trump su se kasnije čuli telefonom te su se dogovorili da će napraviti veći pritisak na Sjevernu Koreju, za početak sazivajući hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se razmotrile daljnje akcije. Ranije ovog mjeseca Vijeće sigurnosti jednoglasno je nametnulo nove sankcije Pjongjangu kao odgovor na lansiranje dviju velikih raketa u srpnju.

- Predsjednik Trump kazao je da su Sjedinjene Države 100 posto uz Japan, rekao je Abe novinarima. On je potez Sjeverne Koreje ocijenio 'ozbiljnom i teškom prijetnjom, bez presedana' te poručio da je to bilo jasno kršenje rezolucija UN-a.

Južna Koreja također je osudila lansiranje rakete.

- Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg postojanog savezništva sa Sjedinjenim Državama ako Sjeverna Koreja nastavi s nuklearnim i raketnim provokacijama, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2021 06:37