POSTAVIO 'VELIKOG AMERIKANCA'

SJEČA GLAVA U BIJELOJ KUĆI Trump najurio glavnog operativca dan nakon što ga je njegov novi spin doktor prostački izvrijeđao u medijima

 
Donald Trump i John Kelly
 Kevin Lamarqu / REUTERS

Dan nakon što je objavljen prostački intervju u kojem novi direktor komunikacija Bijele kuće Anthony Scaramucci šefa osoblja američkog predsjednika Reincea Priebusa naziva 'jebenim paranoičnim shizofrenikom', Donald Trump je u petak na Twitteru objavio da je Priebus smijenjen.

Na njegovo je mjesto odlučio postaviti umirovljenog generala i dosadašnjeg ministra domovinske sigurnosti Johna Kellyja, kojega je nazvao 'velikim Amerikancem'. Tako je okončana nevjerojatna drama koju je Scaramuccijevo prostačenje učinilo javnom. Taj bivši financijaš s Wall Streeta, koji se Trumpu približio još za vrijeme kampanje, u predsjednikovu je administraciju trebao ući odmah nakon njegove inauguracije, zbog čega je čak i prodao svoju firmu, no danas smijenjeni Priebus sve je blokirao i 'The Moochu', kako ga najčešće zovu, nije dao ni blizu Zapadnog krila sljedećih šest mjeseci, da bi u konačnici sam izletio iz Bijele kuće samo par dana nakon što se ovaj ipak domogao funkcije.

Rivalstvo ovog dvojca preraslo je u otvoreni rat Scaramuccijevim bacanjem sumnje na Priebusa da je osobno odgovoran za curenje informacija o dvorskim igrama oko Trumpa u medije. Ta sumnjičavost pretvorila se u prostački obračun kada je Scaramucci u zapanjujućem intervjuu za The New Yorker izvrijedao Priebusa, a u jednom ga je trenutku čak optužio da čini kazneno djelo te da ga je prijavio FBI-u.

Trump je sve prostote javno odšutio, ali iza kulisa ih je navodno osobno odobrio, što je smjenom Priebusa na neki način i potvrdio. Ova kadrovska promjena predstavlja zaokret u Bijeloj kući. Priebus je ondje doveden kao iskusni operativac s mjesta predsjednika Republikanske stranke i zamisao je bila da služi kao svojevrsna spona izmedu politički neiskusnog Trumpa i njegovih priljepaka s establishmentom u Washingtonu, koji sam Trump naziva močvarom koju je svojim biračima obećao isušiti.

S Priebusovom smjenom ionako narušeni odnosi Trumpa i republikanaca u Kongresu, bez kojih ne može glatko provoditi svoju politiku, ulaze u fazu nove neizvjesnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 07:53