NEMA JOJ SPASA

SJEĆATE LI SE MLADE MAME S FILIPINA KOJA JE U POSLJEDNJI TRENUTAK IZBJEGLA SMRTNU KAZNU? Egzekutor poručio predsjedniku Indonezije: Slobodno je ubijte

 REUTERS

Prije godinu i pol dana glavna svjetska vijest je bila da su indonezijske vlasti pogubile osam osoba koje su bile povezane s dilanjem droge. Među njima su bila i dva australska državljana, koji su se u zatvoru potpuno 'preobratili', okrenuli se vjeri i podučavanju drugih zatvorenika. Međutim, to ih nije spasilo od streljačkog voda što je izazvalo burne reakcije iz cijelog svijeta, posebno iz Australije. I kod ostalih nesretnika iz Brazila, Nigerije i Indonezije nije bilo sve 'čisto' budući da su njihovi odvjetnici tvrdili da su pogubili psihički bolesne osobe.

Tada je i priča dana bila i Filipinska Mary Jane Veloso koja je doslovce u posljednjem trenutku izbjegla smrtnu kaznu. Ova samohrana majka, koja je tvrdila da je samo spremačica, od početka procesa tvrdila je da je nevina i da joj je 2,6 kilograma heroina podmetnuto. Isti dan kada je smrtna kazna trebala biti izvršena, iz filipinske policije su javili se predala osoba koja je podmetnula drogu nesretnoj ženi u kovčeg! Predsjednik Indonezije Joko Widodo stopirao je kaznu na što mu je osobno zahvalio tadašnji predsjednik Filipina Benigno Aquino.

U međuvremenu, neke bitne okolnosti su se promijenile, Aquino više nije u uredu, sada se tamo nalazi Rodrigo Duterte. Čovjek koji neizmjerno mrzi dilere.

A young Filipina looks on as protesters carrying a banner appeal for the pardon of Mary Jane Veloso outside the Indonesian consulate in Hong Kong, China April 27, 2015. Relatives of several convicts on death row in Indonesia made emotional last-ditch appeals for mercy on Sunday, adding their voices to foreign governments and the head of the United Nations who called for the group of nine to be spared the firing squad. Indonesia this weekend informed the group of drug-crime convicts, which includes nationals from Brazil, Ghana, Nigeria, the Philippines and Australia, that they would be executed in a matter of days, possibly as soon as Tuesday.      REUTERS/Bobby Yip - RTX1AGEG
REUTERS

I dok Mary Jane Veloso i dalje čami u zatvoru i iščekuje što će se dogoditi, Duterte i Widodo su raspravljali o njezinoj sudbini. I naravno, nije dobro završilo.

- Predsjednik Duterte dao mi je zeleno svjetlo za izvršenje smrtne kazne - rekao je Widodo za Jakarta Post i nastavio:

- Objasnio sam mu cijelu situaciji oko Mary Jane i rekao mu da je ona ipak uhićena s 2.6 kilograma heroina. Duterte se nije protivio izvršenju kazne.

Rodrigo Duterte, Philippine presidential candidate and a local mayor raises his fist during a motorcade campaign at Cainta Rizal, east of Manila April 12, 2016. REUTERS/Romeo Ranoco - RTX29KZ0
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 17:27