EKSPRESNA KAMPANJA

Sjećate se hrvatske donacije cjepiva Butanu? Doze su im dobro došle, cijepili su gotovo cijelo stanovništvo

U Butanu je u proteklih sedam dana dano više od 450 tisuća doza cjepiva, što znači da je cijepljeno više od 85% odrasle populacije
Djelatnica u zdravstvu iz najvećeg i glavnog grada Butana Thimpua prima dozu cjepiva protiv covida-19
 Upasana DAHAL/AFP

Kraljevina Butan velikoj je većini svoje odrasle populacije koja se smije cijepiti u samo tjedan dana dala drugu dozu vakcine protiv covida-19, a to joj je pošlo za rukom zahvaljujući donacijama cjepiva koje je primila putem globalnog programa za pravedniju distribuciju cjepiva Covax, javlja The Telegraph.

Stručnjaci tvrde da je spomenuti pothvat dokaz da program za dijeljenje cjepiva koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) može osigurati pravedniji pristup cjepivima ako razvijene zemlje svoje doze proslijede potrebitima.

- Treba nam svijet u kojem zemlje koje imaju višak cjepiva isto doniraju zemljama koje svoje doze još nisu dobile - rekao je Will Parks, predstavnik UNICEF-a u Butanu.

- Uz to, ako će svijet iz ovoga išta naučiti, nadam se da će to biti da zemlja poput Butana, koja ima malo liječnika i malo medicinskih sestara, ali predanog kralja i vladu, može mobilizirati društvo. Nije nemoguće cijepiti cijelu zemlju - dodao je Parks.

Od 530 milijuna doza koje su obećane Covaxu, dosad je distribuirano manje od jedan posto. Tomu je tako jer mnoge bogatije zemlje žele dovršiti vlastite kampanje cijepljenja i čuvaju doze zbog mogućih budućih valova zaraza covidom-19.

Butan, u kojem živi približno 770 tisuća ljudi, prije dva je tjedna preko Covaxa od Sjedinjenih Američkih Država dobio 500 tisuća doza Moderninog cjepiva protiv covida-19. Uslijedila je donacija od 250 tisuća doza AstraZenecinog cjepiva iz Danske. Hrvatska, Bugarska i još neke zemlje Butanu su poslale više od 100 tisuća doza AstraZenece. Kina mu je poslala 50 tisuća doza svog Sinopharma, a iz Covaxovog su skladišta dobili 5.850 doza Pfizera.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je 12. srpnja prilikom predstavljanja izvješća o održanim sastancima Europskog vijeća tijekom prve polovice 2021. godine u Saboru da je Hrvatska Butanu na njegov zahtjev poslala 10 tisuća doza AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19.

Sve su te doze Butanu pomogle da dovrši svoju kampanju cijepljenja koja je tri mjeseca bila na čekanju jer je Indija zaustavila izvoz doza koje je proizvela kako bi namirila vlastite potrebe.

U Butanu je u proteklih sedam dana dano više od 450 tisuća doza cjepiva protiv covida-19, što znači da je cijepljeno više od 85 posto odrasle populacije. Više od pet tisuća doza Pfizerovog cjepiva poslano je Butanu za potrebe cijepljenja djece.

Butan je u travnju 2021. godine također zaokupirao pažnju svijeta jer je u periodu od dva tjedna velikoj većini odraslih osoba dao prvu dozu cjepiva protiv covida-19.

Jedan od razloga za tako brzu kampanju svakako je i relativno mala populacija, no mnogi su istaknuli da je sustav javnog zdravstva bio iznimno kvalitetno pripremljen za cijepljenje.

The Telegraph navodi da su se u kampanji koristili i helikopteri kako bi se došlo do onih osoba koje žive u nepristupačnim brdovitim područjima. Također, više tisuća volontera raspoređeno je po toj geografski raznolikoj zemlji kako se ne bi dogodilo da netko ne dođe na termin za cijepljenje. Mnogi su volonteri svoj posao odradili pješice.

Unatoč tome, Butanom se svejedno proširila bojazan da bi nemogućnost osiguravanja druge doze dovela do porasta broja oboljelih od covida-19. Butan je u lipnju bio prijavio postepeni rast broja novozaraženih koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:34