IZGUBIO JE BITKU

Sjećate se Ice Bucket izazova? Umro 37-godišnjak zbog kojeg se i Trump zalijevao kantom ledene vode

Tijekom humanitarne kampanje prikupljeno je više od 220 mil. dolara namijenjenih za istraživanja jedne od najtežih bolesti svih vremena
 Screenshot/YouTube

Muškarac iz New Yorka čija je osobna bitka s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS) učinila svjetski popularnim Ice Bucket Challenge, izazov u kojem se polijevate kantom hladne vode, umro je u dobi od 37 godina.

Patrick Quinn preminuo je u subotu, nakon sedmogodišnje bitke s tom opakom bolešću, a tijekom humanitarne kampanje čiji je bio supokretač, prikupljeno je više od 220 milijuna dolara namijenjenih za medicinska istraživanja jedne od najtežih bolesti svih vremena.

- Javljamo s velikom tugom da je Patrick rano jutros preminuo. Bio je blagoslov svima nama. Sjećat ćemo ga se po hrabrosti i neumornosti u borbi protiv ALS-a - napisali su na Facebooku iz ALS Udruge.

The Ice Bucket Challenge nije započeo s Quinnom, ali su on i njegova obitelj pomogli da postane svjetski poznat fenomen na društvenim mrežama u ljeto 2014.

Kako bi završili izazov, ljudi su nakon polijevanja kantom hladne vode morali nominirati druge da učine isto ili darovati novac za kampanju. Često bi učinili i jedno i drugo, a u izazovu su sudjelovali brojni poznati, poput Oprah Winfrey, Lady Gage pa čak i Donalda Trumpa.

ALS uzrokuje odumiranje neurona koji kontroliraju većinu mišića u tijelu pa kako bolest napreduje tako, u samo nekoliko mjeseci ili godina, oboljeli postanu potpuno nepokretni, a sve vrlo često i brzo završi smrtnim ishodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:11