AZERBAJDŽAN

SJEĆATE SE SLOVENSKOG NACIONALISTA ZMAGE JELINČIČA? Nekadašnjeg heroja desnice u deželi iz zaborava izvukla afera o praonici novca lidera Azerbajdžana

Ilham Alijev (lijevo) i Zmago Jelinčić (desno)
 CROPIX

Detalji o praonici novca azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, koji je potrošio 2,9 milijardi dolara kako bi osigurao da slika o njegovu režimu bude što ljepša, kapaju i dalje.

Ljubljansko je Delo jučer objavilo kako je novac iz Bakua završio u džepovima sedam slovenskih tvrtki, ali i jednog - gotovo zaboravljenog - živopisnog političara. Riječ je o slovenskom nacionalistu Zmagi Jelinčiču Plemenitom koji je dobio oko 25.000 eura da bi preveo slovensku knjigu “Ukana” Tone Svetine na ruski. Novinari nisu uspjeli ući u trag nijednom primjerku tog prijevoda. Zmago, koji se planira kandidirati na jesenskim predsjedničkim izborima, novinarima je rekao kako se “ne sjeća jer je to bilo davno”.

Da, prije čak pet godina. Jelinčič je, dok je bio zastupnik u slovenskom parlamentu, bio član skupine prijateljstva s Azerbajdžanom pa što je razumljivije nego da mu se ponudi prevoditeljski posao. No, treba priznati da je Zmago pokazao veliku moć uvjeravanja jer je tada njegova politička zvijezda već bila u padu i sasvim je sigurno da ni na koji način nije mogao raditi u korist Alijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:45