COP28

Sjedinjene Američke Države obećale tri milijarde dolara za Zeleni klimatski fond

Osim podrške prilagodbi klimatskim promjenama, fond financira i projekte koji pomažu zemljama da prijeđu na čistu energiju

Kamala Harris

 Giuseppe Cacace/Afp

Sjedinjene Države obećale su tri milijarde dolara za Zeleni klimatski fond, rekla je potpredsjednica Kamala Harris u subotu u Dubaiju na klimatskom samitu UN-a.

Fond, s više od 20 milijardi dolara obećanih sredstava, najveći je međunarodni fond posvećen potpori klimatskim akcijama u zemljama u razvoju.

Najnovije obećanje, o kojem je Reuters prvi izvijestio, bit će dodatak na dvije milijarde dolara koje su Sjedinjene Države već isporučile.

Izvori su rekli da obećanje ovisi o raspoloživosti sredstava. Politički podijeljeni američki Kongres treba odobriti financiranje.

Harris je sredstva najavila u svom obraćanju na samitu.

"Danas s ponosom objavljujem novo obećanje od tri milijarde dolara Zelenom klimatskom fondu koji pomaže zemljama u razvoju da ulažu u otpornost, čistu energiju i ekološka rješenja", rekla je.

Upravitelji fonda rekli su u listopadu da je obećano oko 9,3 milijarde dolara za financiranje projekata u klimatski osjetljivim područjima između 2024. i 2027. godine.

Unatoč tome, dosadašnja obećanja su tek djelić od otprilike 250 milijardi dolara godišnje potrebnih za zemlje u razvoju do 2030. godine samo da se prilagode globalnom zatopljenju, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Osim podrške prilagodbi klimatskim promjenama, fond financira i projekte koji pomažu zemljama da prijeđu na čistu energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:15