NA NJIHOVOJ STRANI

Sjedinjene Američke Države odlučno podupiru kandidaturu Finske i Švedske za NATO

Gotovo su sve zemlje pozitivno dočekale finski i švedski zahtjev za članstvo...
 Roberto Schmidt/Afp

Sjedinjene Države su u srijedu izrazile odlučnu potporu zahtjevu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, obećavši da će biti na njihovoj strani u slučaju ruske "prijetnje".

"Srdačno pozdravljam i odlučno podupirem povijesnu kandidaturu Finske i Švedske", rekao je predsjednik Joe Biden koji u četvrtak treba primiti švedsku ministricu Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinista u Bijeloj kući.

Demokratski predsjednik je u priopćenju rekao da "jedva čeka da surađuje s američkim Kongresom i s našim saveznicima u NATO-u kako bi Finska i Švedska uskoro ušle u najsnažniji obrambeni savez u povijesti".

Ove dvije nordijske zemlje predale su u srijedu službenu kandidaturu.

Premda su tijekom povijesti bile neutralne, naglo su promijenile smjer nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, što je utjecalo i na njihovu javnost koja je dotad bila suzdržana prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Stockholm i Helsinki su se stoga odlučili stati pod NATO-ov kišobran, dakle konkretno pod vojnu zaštitu drugih europskih zemalja i napose SAD-a, nakon napada Moskve na susjednu zemlju.

Kandidature sada moraju proći dvije važne etape, što je proces koji može potrajati mjesecima: potpisivanje protokola o pristupanju, a onda ratifikaciju u parlamentima 30 zemalja članica.

Gotovo su sve zemlje pozitivno dočekale finski i švedski zahtjev za članstvo. U Washingtonu je dobio gotovo jednoglasnu potporu i potvrda u Kongresu trebala bi biti tek formalnost.

No Turska prijeti da će uložiti veto na to proširenje i u srijedu se ponovno usprotivila pristupanju dviju zemalja.

Ankara optužuje Švedsku da je "rasadnik terorističkih organizacija" poput kurdskog PKK-a i zamjera dvjema zemljama da ne odobravaju izručenje osoba optuženih za "terorizam" i da su obustavile izvoz oružja u Tursku.

Američki državni tajnik Antony Blinken koji je razgovarao telefonom s NATO-ovim glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, sastao se u srijedu u New Yorku s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom ne bi li pokušali riješiti problem.

"S razlogom smo zabrinuti za sigurnost", istaknuo je turski ministar.

"Želimo razlike prevladati dijalogom i diplomacijom", rekao je Mevlut Cavusoglu, ostavljajući otvorena vrata rješenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 04:03