PRIPRAVNOST

Sjedinjene Američke Države rasporedile u Poljskoj dva protuzračna sustava Patriot

Ti protuzračni raketni sustavi, obično stacionirani u Njemačkoj, premješteni su "na zahtjev" poljskih vlasti
 Agnieszka Majchrowicz/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Sjedinjene Države su u Poljskoj rasporedile dva nova protuzračna sustava Patriot, sukladno obvezi da će braniti teritorij NATO-ovih zemalja, rekao je u srijedu visoki dužnosnik Pentagona.

Ti protuzračni raketni sustavi, obično stacionirani u Njemačkoj, premješteni su "na zahtjev" poljskih vlasti, dodao je taj visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

"Dva sustava Patriot sada su razmještena u Poljskoj", rekao je na tiskovnoj konferenciji. "Nećemo otkriti gdje su. No, u Poljskoj su i operativni su".

Patriot su raketni sustavi koji mogu presresti i uništiti balističke projektile, zrakoplove i krstareće rakete. Uvelike se koriste na Bliskom istoku.

"Riječ je o čisto obrambenom raspoređivanju preventivne naravi kako bi se odgovorilo na svaku moguću prijetnju uperenu protiv nas i protiv savezničkih snaga", istaknuo je visoki dužnosnik, podsjetivši na obvezu predsjednika Joea Bidena da poštuje članak 5 NATO-ove Povelje po kojemu sve zemlje članice moraju priteći u pomoć savezniku u slučaju napada.

Ova vijest dolazi dan pošto je Washington odbio prijedlog Varšave da se borbeni zrakoplovi Mig-29 ruske proizvodnje pošalju u američku vojnu bazu u Ramsteinu kako bi se zatim proslijedili Ukrajini čiji su piloti uvježbani za upravljanje MIG-ovima-

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:49