DRAMATIČAN DAN

Sjedinjene Američke Države u zadnji tren izbjegle blokadu vlasti: Novi problemi stižu već za tjedan dana

Mjeru još treba potvrditi Senat što se smatra formalnošću jer je problem bio prolaz te mjere kroz Zastupnički dom
 Mandel Ngan/Afp

Zastupnički dom američkog Kongresa u četvrtak je usvojio mjeru kojom je u zadnji tren izbjegnuta djelomična blokada federalnih vlasti, no samo za tjedan dana što je vrijeme u kojem se mora sklopiti dogovor da bi se izbjegao ‘shutdown‘.

Donji dom Kongresa u četvrtak je usvojio mjeru kojom se za tjedan dana odgađa prijetnja djelomične paralize rada federalnih vlasti u vrijeme kampanja za predsjedničke izbore.

Mjeru još treba potvrditi Senat što se smatra formalnošću jer je problem bio prolaz te mjere kroz Zastupnički dom.

Dogovor osigurava produženje financiranja do 8. ožujka, čime se izbjegava blokada rada brojnih državnih agencija i javnih usluga.

Zastupnici bliski bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu uporno sprečavaju usvajanje proračuna za 2024., iako je fiskalna godina počela još 1. listopada.

Stoga SAD funkcionira trenutno donošenjem serije mini zakona kojima se proračun svaki put produžava za nekoliko dana, tjedana ili mjeseci.

U slučaju da rok istekne što Amerikanci nazivaju ‘shutdown‘, popis posljedica paralize rada je dugačak: kontrolori leta ostali bi bez plaće, nacionalni parkovi bez novca za održavanje, zaustavilo bi se funkcioniranje administracije...

Ovo je četvrti put od listopada da se rok pomiče.

Mini proračun, kojeg najprije usvaja Zastupnički dom a potom Senat, na kraju potpisuje predsjednik Joe Biden.

Prošla su dva mjeseca otkad su se predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson i vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer dogovorili o proračunu za ovu godinu vrijednom 1.59 trilijuna dolara.

Vodeće svjetske rejting agencije su upozorile da uvijek isto natezanje oko proračuna negativno utječe na kreditni rejting zemlje čiji je dug prešao 34 bilijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 20:41