ODLUKA

Sjedinjene Američke Države uvele prve sankcije Iranu u Bidenovu mandatu

Riječ je o manjim mjerama: dvojici pripadnika Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske Republike Irana, zabranjen je ulazak u SAD
Joe Biden
 Saul Loeb/AFP

Američka administracija Joea Bidena, koja želi vratiti zemlju u ugovor o iranskom nuklearnom programu, uvela je u utorak svoje prve sankcije iranskim dužnosnicima zbog nepoštovanja ljudskih prava.

Konkretno, riječ je o manjim mjerama: dvojici pripadnika Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske Republike Irana, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Države zbog njihove uloge u grubom ispitivanju zatvorenika.

"Danas smo u Vijeću za ljudska prava u Ženevi jasno izrazili našu zabrinutost zbog zlouporabe građana za koju je odgovorna iranska vlada, napose za nezakonito držanje velikog broja ljudi u krajnje lošim uvjetima", rekao je u priopćenju američki državni tajnik Antony Blinken.

"I ubuduće ćemo se koristiti svim prikladnim sredstvima kako bi krivci za zlouporabu i za povredu ljudskih prava u Iranu odgovarali za svoje postupke", istaknuo je.

Bidenova administracija je najavila povratak u ugovor o iranskom nuklearnom programu potpisan 2015., iz kojeg je bivši predsjednik Donald Trump povukao SAD, bude li Teheran poštovao svoje ugovorne obveze.

U tu svrhu nova američka vlada treba ukinuti gospodarske sankcije koje su bile ukinute na temelju tog ugovora, ali su vraćene 2018.

Ipak, obvezala se da će i nadalje činiti pritisak na Iran u vezi s drugim pitanjima, pa tako i s ljudskim pravima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 04:46