CYBER RAT VELESILA

Sjedinjene Države i Velika Britanija uvele sankcije protiv kineskih hakera koji su provaljivali u mailove političara i dužnosnika

Washington je optužio sedam kineskih hakera za urotu i internetsku prevaru u sklopu 14-godišnje cyber operacije dirigirane iz Pekinga

Akcija anonimnog kineskog hakera

 Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia/Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia

SAD i UK uvode sankcije protiv kineskih hakera zbog višegodišnjih hakerskih napada na političare, novinare i kompanije. Amerikanci i Britanci optužuju kinesku vladu da stoji iza tih hakerskih napada. Američka vlada optužila je Kinu da više od desetljeća provodi "razrađeni i invazivni hakerski program". Američki državni odvjetnik Merrick Garland istaknuo je da je ta velika hakerska operacija dokaz do koje je razine kineska vlada spremna ići kako bi zastrašila svoje kritičare.

Amerikanci tvrde da su meta sofisticiranih kampanja bili kineski disidenti i kritičari kineske politike, prenosi britanski Guardian. Američka vlada najavila je u ponedjeljak sankcije protiv kineskih hakera, Britanci su već stavili pod sankcije dvojicu hakera i lažnu tvrtku povezanu s kineskom hakerskom špijunskom skupinom APT31. Nazivaju je još Zirconium ili Hurricane Panda. Novi Zeland je u utorak izrazio zabrinutost zbog umiješanosti Pekinga u napad na novozelandski parlament 2021. godine, a prije je Finska optužila Kineze za hakiranje informacijskog sustava njihova parlamenta.

Britanski premijer Rishi Sunak istaknuo je da se Kina "ponaša sve asertivnije" u drugim zemljama te da predstavlja najveću prijetnju britanskoj ekonomskoj sigurnosti. Ispravno je da poduzimamo mjere da se zaštitimo, što i radimo, poručio je britanski premijer.

image

Akcija anonimnog kineskog hakera

Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia/Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia

Američko Ministarstvo financija objavilo je da su proglasili sankcije protiv tvrtke Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Ltd., koju smatraju paravanom za zlonamjerne kibernetičke operacije iza kojih stoji kinesko Ministarstvo državne sigurnosti. Amerikanci su također optužili dvojicu kineskih državljana, Zhao Guangzonga i Ni Gaobina, za kibernetičke operacije protiv vojnih i energetskih postrojenja. Napadači su djelovali kao dio kineske državne hakerske skupine APT 31, tvrde Amerikanci. "APT 31 je ciljao na širok raspon visokih dužnosnika američke vlade i njihovih savjetnika koji su sastavni dio tijela nacionalne sigurnosti SAD-a", navodi se u priopćenju za javnost.

Američko Ministarstvo pravosuđa optužilo je Zhao Guangzonga, Ni Gaobina i pet drugih hakera za urotu za počinjenje upada u računala i prijevaru putem interneta. Optužuje ih se da su bili dio 14-godišnje cyber operacije "ciljane protiv američkih i stranih kritičara, tvrtki i političkih dužnosnika". Među ostalim, poslali su više od 10.000 e-poruka sa skrivenim linkovima za praćenje koji su APT-u 31 omogućili pristup željenim informacijama, uključujući lokacije i IP adrese njihovih meta. E-poruke su slane dužnosnicima diljem svijeta koji su kritizirali kinesku politiku. Među ostalim, meta su bili zaposlenici Bijele kuće i članovi izbornih stožera republikanaca i demokrata.

Velika Britanija objavila je da su proglasili sankcije protiv hakera koji su provalili u bazu informacija o desecima milijuna britanskih birača koje drži Izborno povjerenstvo. Također su odgovorni za kibernetičku špijunažu parlamentarnih zastupnika koji su javno kritizirali Kinu 2021. Tri zastupnika, među kojima je bivši lider Konzervativne stranke Iain Duncan Smith, izjavili su u ponedjeljak da su "neko vrijeme bili izloženi uznemiravanju, lažnom predstavljanju i pokušajima hakiranja iz Kine". Hakeri su koristili lažne adrese e-pošte kako bi pisali njegovim kontaktima. Riječ je o zastupnicima i članovima Međuparlamentarne alijanse za Kinu, međunarodne skupine koja ima za cilj suzbijanje rastućeg utjecaja Kine i prozivanje Pekinga zbog kršenja ljudskih prava.

Iz Pekinga su reagirali pozivajući sve da se drže dokaza. Pitanja kibernetičke sigurnosti ne bi se trebala politizirati, poručio je glasnogovornik Ministarstva Lin Jian. "Nadamo se da će sve strane prestati širiti lažne informacije, zauzeti odgovoran stav i raditi zajedno na održavanju mira i sigurnosti u kibernetičkom prostoru."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:48