MODERNO ORUŽJE

Sjedinjene Države ne mogu potvrditi tvrdnje Rusije o hiperzvučnim projektilima

Rusija je u subotu priopćila da je lansirala hiperzvučne projektila "Kindžal" (Bodež) kako bi uništila veliko skladište oružja

Joe Biden

 Jim Watson/AFP

SAD ne može neovisno potvrditi ili opovrgnuti tvrdnju Rusije da je ispalila hiperzvučne projektile na ukrajinsku metu, no, s vojnog stajališta, upotreba takvog oružja nema puno smisla, kazao je u ponedjeljak dužnosnik američkog ministarstva obrane.

"Može biti da pokušavaju poslati poruku Zapadu", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Po njegovim riječima, "iz vojne perspektive, to nije baš praktično".

Rusija je u subotu priopćila da je lansirala hiperzvučne projektila "Kindžal" (Bodež) kako bi uništila veliko skladište oružja u Ivano-Frankviskoj oblasti na zapadu Ukrajine.

Prema pisanju Interfaxa, to je prvi puta da je Rusija upotrijebila sustav "Kindžal" od napada na Ukrajinu 24. veljače.

Moskva ne krije zadovoljstvo razvojem modernog oružja, a predsjednik Vladimir Putin je u prosincu ustvrdio da je Rusija globalni predvodnik u hiperzvučnim projektilima.

Njihova brzina, manevarske sposobnosti i visina leta čine ih teškim za praćenje i presretanje.

Velike svjetske sile, poput Rusije, Kine i SAD-a, već se neko vrijeme utrkuju u razvoju hipersonične rakete.

Radi se o nevjerojatno brzom raketnom sustavu koji trenutačno ne može presresti niti jedan sustav proturaketne obrane.

Hiperzvučni projektili najčešće putuju pet puta brže od zvuka (oko 6100 km/h, kilometar i pol u sekundi), a neke rakete, poput ruskog balističkog projektila "Kindžal", navodno mogu postići brzinu Mach 10, odnosno oko 12.300 km/h, i prijeći udaljenost do oko 1930 kilometara.

Ruski sustav "Kindžal" ima dvostruku sposobnost - konvencionalnu i nuklearnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:54