SPORAZUM

Sjedinjene Države pripremaju se Turskoj prodati opremu za borbene zrakoplove F-16

Bidenova administracija podržava napore Turske da osuvremeni elektroničke sustave flote F-16, kaže glasnogovornik State Departmenta

Ilustrativna fotografija

 Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak je obavijestila Kongres da Turskoj planira prodati softverske nadogradnje za elektroničke sustave u borbenim zrakoplovima F-16 turskih zračnih snaga, a vrijednost sporazuma iznosi 259 milijuna dolara.

Sporazumom će se prodati oprema za modernizaciju turskih zrakoplova nakon što su vođe resornih odbora u američkom Kongresu dale svoj neslužbeni pristanak.

Širi ugovor, kojim članica NATO saveza Turska želi kupiti američke zrakoplove F-16 vrijedne milijarde dolara, i dalje je neizvjestan zbog protivljenja u Kongresu.

Sporazum će, bude li odobren službenim postupkom, omogućiti prvu veću prodaju vojne opreme Turskoj koju je Kongres odobrio nakon više godina.

"Turska je dugogodišnja i cijenjena saveznica u NATO-u. Bidenova administracija podržava napore Turske da osuvremeni elektroničke sustave svoje flote (zrakoplova) F-16", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Glasnogovornik je istaknuo da će nadogradnja povećati interoperabilnost između turskih i NATO-ovih sustava.

Sporazum o modernizaciji zrakoplova F-16 dolazi nakon što je Turska ratificirala ulazak Finske u NATO savez i nakon naznaka o popuštanja napetosti između Turske i susjedne Grčke ususret turskim izborima idućeg mjeseca.

Američka tvrtka Lockheed Martin bit će glavni opskrbljivač u sporazumu, koji nije povezan s predloženom prodajom novih borbenih zrakoplova Lockheed Martin F-16 u vrijednosti od 20 milijardi dolara i gotovo 80 paketa za modernizaciju koje je Turska zatražila u listopadu 2021.

Manji sporazum je odobren nakon što je Bidenova administracija pritisnula kongresnike kako bi se Ankari poslao "pozitivan signal", prema jednom izvoru upoznatim sa sporazumom.

Odobrenje ne znači da će i veće prodaje dobiti zeleno svjetlo od Kongresa s obzirom na to da zastupnici od Turske traže jamstva o pitanjima koja nadilaze ekspanziju NATO-a na nordijske zemlje.

Pitanja uključuju trajno smanjenje napetosti s Grčkom, suzdržavanje od invazije na sjeveru Sirije i uvođenje sankcija protiv Rusije.

Takvi će uvjeti vjerojatno razljutiti Tursku, koja je rekla da SAD ima "beskonačno" mnogo zahtjeva vezanih uz prodaju zrakoplova F-16 i da ponašanje Washingtona nije bilo pošteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:38