VOJNA AKCIJA

Sjedinjene Države su izvršile ‘samoobrambene napade‘ na objekte hutista

Udari su bili usmjereni na sposobnosti koje hutisti koriste za prijetnje i napade na mornaričke i trgovačke brodove u regiji
 Mohammed Huwais/Afp

Američke snage izvele su samoobrambene napade na tri podzemna skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom hutista, priopćilo je u petak Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM).

Udari su bili usmjereni na sposobnosti koje hutisti koriste za prijetnje i napade na mornaričke i trgovačke brodove u regiji, navodi se u priopćenju objavljenom na mreži X.

Navodi se i da su snage CENTCOM-a uništile četiri bespilotne letjelice (UAV) u područjima Jemena pod kontrolom hustista u samoobrani.

Tijekom američkih napada na bespilotne letjelice, militanti huti su ispalili četiri protubrodske balističke rakete s područja Jemena prema Crvenom moru, dodaje se.

"Američki, koalicijski ili komercijalni brodovi nisu prijavili ozlijeđene ili štetu", stoji u priopćenju.

S druge strane, šef vrhovnog revolucionarnog komiteta hutista, Muhammad Ali Al-Houthi rekao je u subotu da je bilo "nesmotrenih" američko-britanskih napada na Jemen.

Američko-britanski napadi imaju za cilj probiti pomorsku blokadu brodova povezanih s Izraelom, koji opsjeda Gazu, rekao je Muhammad Ali Al-Houthi na X-u.

Novinska agencija Saba koju vode hutisti odvojeno je rekla da su američko-britanski zrakoplovi izveli pet napada na Hodeidu, područje gdje se nalazi glavna luka Jemena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:20