KORONAMJERE

Sjedinjene Države u studenom ukidaju ograničenja za potpuno cijepljene posjetitelje

"Od početka pandemije članovi naše prekogranične zajednice trpjeli su gospodarske teškoće zbog zatvaranja kopnene granice."
Alejandro Mayorkas
 Claudio Cruz/AFP

Sjedinjene Američke Države će početkom studenog za potpuno cijepljene strane državljane ukinuti ograničenja na svojim kopnenim granicama s Kanadom i Meksikom, čime će se okončati povijesna ograničenja za putnike čija putovanja nisu nužna, uvedena od ožujka 2020. u borbi protiv pandemije Covida-19.

Američki ministar unutarnjih poslova Alejandro Mayorkas rekao je u priopćenju da će uprava sljedeći mjesec "početi dopuštati putnicima iz Meksika i Kanade koji su potpuno cijepljeni protiv covida-19 da uđu u Sjedinjene Američke Države, a čija putovanja nisu nužna, uključujući posjet prijateljima i obitelji ili turizam, preko kopnenih i trajektnih graničnih prijelaza".

Nova pravila slična su, ali nisu identična, planiranim zahtjevima objavljenim prošli mjesec za međunarodne zračne putnike, rekli su američki dužnosnici u ranijem telefonskom razgovoru s novinarima.

Zastupnici iz pograničnih država SAD -a pohvalili su potez za ukidanje dosad neviđenih ograničenja koja su naštetila gospodarstvima lokalnih zajednica i onemogućuju posjete prijateljima i obiteljima već 19 mjeseci.

"Od početka pandemije, članovi naše prekogranične zajednice trpjeli su bol i gospodarske teškoće zbog zatvaranja kopnene granice. Ta bol će uskoro prestati", rekao je demokratski čelnik Senata Chuck Schumer.
Necijepljenim posjetiteljima i dalje će biti zabranjen ulazak u SAD iz Kanade ili Meksika na kopnenim granicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 00:06