JOŠ NEMA ODLUKE

SJEDNICA EUROPSKOG PARLAMENTA O IZBORU ČELNICE KOMISIJE Pučani i liberali podupiru von der Leyen, socijaldemokrati neodlučni

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen neumorno obilazi sve predstavnike stranačkih grupacija pokušavajući osigurati njihovu potporu na glasanju sljedeći tjedan
 Vincent Kessler / REUTERS

Pučani i liberali najavili su u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta da će podržati imenovanje Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, Zeleni, krajnja ljevica i desnica su rekli da će glasati protiv dok će socijaldemokrati i konzervativci reformisti odluku donijeti kasnije tijekom dana.

Manfred Weber, predsjednik kluba zastupnika EPP-a i spitzenkandidat pučana koji nije prihvaćen, kazao je u raspravi nakon govora Ursule von der Leyen u Europskm parlamentu u Strasbourgu da će njegov klub podržati njenu kandidaturu.

„Ja i moj klub ćemo se boriti za to da Europa bude Europa koja služi ljudima. Našoj stranci je važan prodor u budućnost i to želimo s Ursulom von der Leyen“, rekao je Weber.

Iratxe Garcia, čelnica socijaldemokrata u EP-u je poručila kako je razočarana neuspjehom koncepta spitzenkandidata.

Pozdravila je naglasak koji je von der Leyen stavila na prava mladih i nezaposlenih, kao i rodnu ravnopravnost u Komisiji.

Iako je von der Leyen u govoru adresirala većinu zahtjeva koje je S&D postavio za davanje potpore, uključujući veće smanjenje emisije CO2, rodnu ravnopravnost, banku za klimu itd., Garcia je kazala kako će njen klub poslijepodne „odlučiti i razmisliti što je najbolje za Europu“.

Garcia je ipak kazala da S&D „ne želi institucionalnu krizu“ ali da „treba jamstva da će Europa moći postaviti temelje održivoj budućnosti za sve Europljane i za naš zajednički projekt“.

Španjolska zastupnica, čiji je stranački kolega Josep Borrell predložen za šefa europske vanjske politike, sklonija je davanju podrške von der Leyen, za razliku od koalicijskog partnera CDU-a, njemačkih socijaldemokrata.

Dacian Ciolos, predsjednika kluba zastupnika Obnovimo Europu obećao je svoju podršku te je kazao da je njegov klub „spreman podržati“ von der Leyen.

„Očekujemo europsko vodstvo koje će biti realno. Europa nije samo birokracija, ona je ambicija građana“, poručio je Ciolos.

Philippe Lamberts je u ime Zelenih/Europa slobodnog saveza kritizirao von der Leyen da nije pokazala na koji će se način boriti protiv klimatskih promjena te da nije na adekvatan način adresirala pitanje migracija.

„Ne možemo stalno braniti naše granice kršeći temeljna ljudska prava, prava izbjeglica“, rekao je Lamberts.

Jorg Meuthen, iz njemačkog desničarskog AfD-a, zastupnik grupe Identitet i demokracija (ID) kazao je da von der Leyen kao ministrica „nije radila za dobrobit njemačkog naroda“.

„Obećavate još više centralizacije, oporezivanja, još više propisa iz Bruxellesa. Vi ste još u staroj kolotečini“, kazao je Meuthen i najavio da će njegova grupa glasati protiv nje.

Mainstream političke stranke su prošloga tjedna blokirale nastojanja ID-a i Europskih konzervativaca i reformista (ECR) da predsjedaju odborima, pa tako ni bivša poljska premijerka Beata Szydlo (ECR) nije uspjela doći na čelo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja.

Zbog toga desne grupacije tvrde da se narušava d'Hondtova metoda raspodjele, a Raffaele Fitto (ECR) kazao je da ne zna hoće li podržati von der Leyen.

„Govorili ste o rodnoj ravnopravnosti, o tome da žena može postati predsjednica komisije. To kažete nakon što žena s puno glasova nije postala predsjednica odbora zbog nedemokratske odluke“, kazao je Fitto.

Raffaele Fitto je, u ime ECR-a zatražio „pojašnjenje“ u vezi mehanizma za vladavinu prava, o kojem je govorila von der Leyen te je kazao da je protiv toga.

Von der Leyen u svome odgovoru predstavnicima klubova zastupnika nije odgovorila na Fittovo pitanje, kao ni na upit predstavnika Zelenih koji smatra da je von der Leyen preblaga u pogledu zaštite vladavine prava.

Martin Schirdewan, predsjednik kluba zastupnika GUE/NGL potvrdio je da neće podržati von der Leyen, jer ima „drugačiju viziju“ Europe od njegovog kluba zastupnika

„Mi odbijamo nastavak politike štednje. Konačno moramo završiti s ovom krivom neoliberalnom politikom“, kazao je.

Nezavisni zastupnik i vodeći zagovornik brexita Nigel Farage je kazao da von der Leyen nastoji „preuzeti kontrolu nad svakim aspektom našeg života“

„Žele graditi centralizirani, nedemokratski oblik komunizma“, rekao je

Dubravka Šuica (HDZ/EPP) je pohvalila govor von der Leyen, a posebice ekonomski i ekološki dio koji je „važan zbog budućnosti, zbog naše djece“.

Upitala je von der Leyen koje je njeno mišljenje o razlikama između istoka i zapada, sjevera i juga, „Schengena i ne-Schengena“ te o proširenju.

Von der Leyen je u odgovoru svim zastupnicima načelno kazala da treba prevladati podjelu istočne i zapadne Europe te da treba u Schengen pustiti zemlje koje ispunjavaju sve uvjete.

Također je kazala, u završnom govoru, kako se nada da će dobro surađivati s parlamentom.

Ruža Tomašić (HKS/ECR) je rekla kako je von der Leyen iznijela „vrlo ambiciozan plan“, ali nije govorila o provedbi te je usporedila njen program s „grandioznim idejama“ o bratstvu i jedinstvu i Jugoslaviji.

„Isto će završiti vaša unija, zato što građani to ne žele. Da žele Vi danas ne bi strepili hoćete li dobiti potporu. Zaboravljate da su sve ključne pozicije pripale starim članicama“, kazala je.

Nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić kritizirao je „supremaciju“ velikih zemalja, posebice Njemačke u europskim institucijama, što, rekao je, nije „Europa ravnopravnosti“.

„Poslovnik Europskog parlamenta zahtijeva da ta mjesta budu raspoređena temeljem geografske ravnoteže“, kazao je.

Nezavisni zastupnik Ivan Sinčić (Živi zid) optužio je europsku uniju za centralizaciju u korist većih i moćnijih članica na štetu „periferije“ Europe.

Također je istaknuo da von der Leyen nije sudjelovala na izborima već je njena kandidatura rezultat dogovora u Bruxellesu te poručio da je "neće dobiti njegov glas"

Europarlamentarci će danas u 18 glasati o prihvaćanju von der Leyen kao predsjednice Komisije, a bivšoj njemačkoj ministrici obrane potrebna je natpolovična podrška, odnosno 374 glasa da bi postala predsjednica Komisije.

Pučani i Obnovimo Europu zajedno imaju 290 zastupnika, S&D 154, a ECR 62, dok na ostale grupacije, barem po službenim izjavama, ne može računati.

Glasanje je, međutim, tajno pa je pitanje koliko će zastupnici biti podložni stranačkoj "stezi"

Ako parlament ne prihvati von der Leyen, Europsko vijeće u roku od 30 dana treba predložiti novog kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 21:03